Общият обем на доставки на руска продукция за Турция за цялата 2023 г. достигна в парично изражение 45,6 милиарда долара. Това значи, че Русия стана най-големият вносител за Турция, съобщи ТАСС, позовавайки се на данните за 2023 г. на турския Националния статистически институт (Türkiye İstatistik Kurumu, TÜİK).

Само за декември Русия също е лидер по доставки за Турция, като тогава приходите на руските износители от продажби на стоки в тази страна, достигнаха общо 4,2 милиарда долара в парично изражение.

Увеличаването на вноса на руски стоки в Турция е повлияно и от нарастването на доставките на петрол по море. Само за декември, този показател е около 13% от общия износ по море на енергийни суровини на Руската федерация.

Общият внос на Турция от чужбина за 2023 г. се изчислява на 361,8 милиарда долара, което е спад от 0,5% спрямо предходната година. Това означава, че 12,6% от целия внос на Турция е от Русия.

Страните, които купиха най-много зърно от Русия през втората половина на 2023-а

Страните, които купиха най-много зърно от Русия през втората половина на 2023-а

Турция запазва водещата си позиция по този показател

От друга страна, за 2023 г. Турция е изнесла най-много свои стоки за Германия, която е с най-голямата икономика в Европа и четвърта в света. Така, за цялата 2023 г., Германия е закупила стоки от Турция на обща стойност 21,9 млрд. долара, което представлява 8,6% от целия износ на Турция за периода.

Като цяло, общият обем на износа на Турция за миналата година достигна 255,7 милиарда долара (ръст от 0,6% спрямо 2022 г.), а външнотърговският дефицит за периода възлиза на 106,1 милиарда.

Откъде Германия внася един от най-ценните благородни метали - платината

Откъде Германия внася един от най-ценните благородни метали - платината

Русия също е сред големите доставчици