Турция запази позицията си на основен вносител на зърно от Русия през втората половина на 2023 година (първата половина на селскостопнската 2023/2024 г.), но намали покупките си като цяло. Зърнените култури за износ включват основно пшеница, царевица и слънчоглед.

По данни на Съюза на износителите на зърно, през периода юли-декември 2023 г., Турция е закупила от Русия 4,28 милиона тона зърно, пише Интерфакс. Това е с 12,7% по-малко от покупките за същия период на предходната година (4,9 млн. тона).

На второ място по обем на покупките на руско зърно излезе Иран, измествайки от позцията Египет. Иран е закупил за посочения период 3,9 милиона тона руско зърно, което е с 4,9% повече от обема за втората половина на 2022 година (почти 3,72 милиона тона). Както се отбелязва в документа на руските износители на зърно, този ръст се дължи основно на увеличените покупки на фуражно зърно.

Колко руска пшеница смята да внесе Индия

Колко руска пшеница смята да внесе Индия

Цените в страната се повишават

На трета позиция по обем на покупките на руско зърно през втората половина на 2023 г. е Египет, като страната е внесла почти 3 милиона тона зърно от Руската федерация, което е с почти една четвърт по-малко от това за същия период на предходната година (3,92 милиона тона).

Петте най-големи купувачи на руско зърно включват още Саудитска Арабия, която увеличи покупките си на годишна база с 10,2%, до малко над 2 милиона тона.

На пета позиция по този показател е Бангладеш, където за периода са изпратени малко под 2 милиона тона руско зърно, като по това направление износът е скочил най-много - почти 2,5 пъти на годишна база (от 793 хиляди тона).

Колко пшеница и слънчоглед ще произведе и изнесе Русия през 2024 година

Колко пшеница и слънчоглед ще произведе и изнесе Русия през 2024 година

Очакванията са за леко понижение на обемите, в т.ч. и на олиото