Полетът на първия турски космонавт Алпер Гезеравджи е отложен за 17 януари 2023 година. Това обяви министърът на промишлеността и технологиите на Турция Фатих Каджир по телевизионния канал Habertürk.

"Излитането ще се състои на 17 януари 2024 г. По-рано съобщихме, че полетът е планиран за 9 януари, но поради факта, че SpaceX ще извърши изстрелването в Космоса, планирано преди нашия полет по-късно, датата на излитане на нашия космонавт е изместена със 7-8 дни. Това означава, че засега тя е 17 януари", казва министърът.

Фатих Каджир отбелязва, че по време на космическата мисия се планира провеждането на няколко научни експеримента и наблюдения. По думите му, Анкара възлага големи надежди на този полет, като начало на нов етап в технологичното развитие на страната.

Самият Гезеравджи също се включва във въпросното предаване по телевизията. Той в момента е в предполетна карантина и тренировъчен режим. По думите на бъдещия космонавт, всичко върви по план и без проблеми, макар че има известно вълнение около предстоящия полет и значението му за страната.

Турският космонавт влиза в състава на мисията Axiom 3, която ще излети от Космическия център "Джон Кенеди", за да стигне до Международната космическа станция (МКС). Заедно с турския космонавт, в орбита ще летят и негови колеги от Испания, Италия и Швеция.

Какво откри китайски марсоход на Червената планета

Какво откри китайски марсоход на Червената планета

А снимка направена от американски марсоход може да се окаже откритие

Турската космическа програма

През пролетта на миналата година след стриктен подбор бяха останали двама кандидати за полет до МКС. През април 2023 г., турският президент Реджеп Ердоган представи на обществеността двамата кандидати за полет до МКС. Единият е Гезеравджи, който е пилот от военно-въздушните сили (ВВС) на Турция. Заедно с него за мисията в Космоса доскоро се е подготвял и Тува Атасевер, който работи като инженер в компанията Roketsan.

Тези хора са избрани от 36 хиляди кандидати в рамките на процес по подбор, проведен от експерти от турската космическа програма, републикански изследователски институти и специалисти от американската компания Axiom Space.

Началото на реализирането на Национална космическа програма на Турция беше обявено през 2021 г. лично от президент на страната. Тя включва подготовка на космонавти и изпращане на собствена ракета до Луната. А в рамките на Лунната програма, страната разработва кораб, който би трябвало да кацне на повърхността на Спътника на Земята.

Разходите за реализирането на Национална космическа програма на Турция се изчисляват на около 6 млрд. долара.

ОАЕ ще изстрелят в Космоса първия си спътник с помощта на руска ракета

ОАЕ ще изстрелят в Космоса първия си спътник с помощта на руска ракета

Спътникът е разработен от британска компания

Само преди два месеца стана известно, че Eвpoпeйcĸaтa ĸocмичecĸa aгeнция плaниpa дa oбяви ĸoнĸypc зa cъздaвaнe нa тoвapeн ĸocмичecĸи ĸopaб, зaяви pъĸoвoдитeлят нa opгaнизaциятa Йoзeф Aшбaxep, съобщи тогава ЅрасеNеwѕ. Πpeдвиждa ce ĸoнĸypcът дa ce пpoвeдe cpeд eвpoпeйcĸи ĸoмпaнии.

Πъpвият пoлeт нa ĸocмичecĸия тoвapeн ĸopaб зa мнoгoĸpaтнa yпoтpeбa би тpябвaлo дa ce cъcтoи пpeз 2028 г. Heгoвaтa ocнoвнa зaдaчa щe бъдe дocтaвĸaтa нa тoвapи дo Meждyнapoднaтa ĸocмичecĸa cтaнция (MKC).

"Toвa щe изиcĸвa oбopyдвaнeтo нa ĸopaбa дa e c възмoжнocти зa пpeвoз нa тoвapи, пpиĸaчвaнe ĸъм MKC и вpъщaнe нa Зeмятa. Toвa e нeщo, ĸoeтo и днec Eвpoпa нямa", ĸaзa pъĸoвoдитeлят нa Eвpoпeйcĸaтa ĸocмичecĸa aгeнция. He ce изĸлючвa в бъдeщe нoвocъздaдeният eвpoпeйcĸи тoвapeн ĸocмичecĸи ĸopaб дa бъдe мoдифициpaн зa пилoтиpaни пoлeти.

Европа планира създаване на товарен космически кораб, в САЩ вече сглобяват такъв

Европа планира създаване на товарен космически кораб, в САЩ вече сглобяват такъв

Какви са проектите на Европейската космическа агенция и НАСА