Космическият център "Мохамед Бин Рашид" (MBRSC) на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще изстреля изкусвен спътник в Космоса от руския космодрум "Източен" с помощта на ракета носител "Съюз-2". Това съобщиха от пресслужбата на правителството на Дубай, пише ТАСС.

"На 27 юни в 15,34 часа (часово време в ОАЕ) MBRSC ще стартира първата си мисия PHI-Demo от руския космодрум "Източен", използвайки ракета носител "Съюз-2", в рамките на "Инициативата за разполагане на полезен товар", се казва в изявлението.

Отбеляза се, че това е съвместна инициатива на MBRSC и Управлението на ООН по въпросите на космическото пространство (UNOOSA), която е насочена към предоставяне на достъп до Космоса и разработване на нови космически технологии.

Китай изстреля 3 спътника на Земята - какво е предназначението им

Китай изстреля 3 спътника на Земята - какво е предназначението им

Изстрелването е осъществено от космодрума в Северозападна Индия

По данни на емиратската новинарска агенция WAM, изкуственият спътник включва комуникационно устройство IoT, разработено от местния стартъп OQ Technology в рамките на инициативата Space Ventures на Космическия център "Мохамед Бин Рашид".

Устройството ще позволи съхраняване и препращане на данни, събрани от свързани с интернет устройства, разположени в отдалечени райони, както и такива, използвани в различни индустрии и автономни превозни средства, използвайки 5G мобилна връзка. Спътникъг има и вградена подсистема за задвижване, която използва вода като основно гориво. Разработен е от британската компания SteamJet.

Страните в света с най-много чужди инвестиции в нови проекти

Страните в света с най-много чужди инвестиции в нови проекти

А в кои държави има най-голям спад на чуждите инвестиции за миналата година