Дубай оглави световната класация за размер на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в нови предприятия (ПЧИ "на зелено") за 2022 година. Това съобщи престолонаследникът на емирството принц Хамдан бин Мохамед Ал Мактум.

"Дубай за втора поредна година, за 2022 г., се класира на първо място в света по размер на привлечените ПЧИ в нови предприятия през 2022 г. - като ръстът на годишна база е от 89,5%, с приток на ПЧИ от около 12,8 милиарда долара", написа престолонаследникът на Дубай в Twitter, пише ТАСС.

Страните най-големи износители в света за 2023 година - Топ 10

Страните най-големи износители в света за 2023 година - Топ 10

Най-голямо придвижване напред в "класацията" отбелязват Норвегия и Саудитска Арабия

От администрацията на емирството уточняват, че най-големите инвеститори в нови проекти в Дубай през миналата година са: САЩ (20% от всички инвестиции, т.е. около 2,4 милиарда долара), Великобритания (13% от всички инвестиции), Индия (12%), Франция (5%) и Швейцария (4%). На посочените 5 държави се дължат общо 54% от целия обем на преки чуждестранни инвестиции в нови проекти в Дубай за миналата година.

Държавите в света с най-голям спад и най-висок ръст на инфлацията

Държавите в света с най-голям спад и най-висок ръст на инфлацията

Само в една малка, но богата държава цените са по-ниски от преди година

Малко по-рано порталът Arabian Buisness, позовавайки се на данни от fDi Intelligence, съобщи, чеОбединените арабски емирства (ОАЕ) - към които спада и Дубай - са оглавили световната класация по ръст на ПЧИ след началото на пандемията от коронавирус.

ОАЕ регистрира най-голямо нарастване на проектите с използване на ПЧИ от март 2020 г., когато Световната здравна организация (СЗО) официално обяви пандемията от коронавирус в света.

В световната класация изготвена от fDi Intelligence, арабски държави заемат първите три места по размер на ПЧИ в нови проекти, но в редица страни от Групата на седемте (G7) има спад на ПЧИ, пише Arabian Buisness. Така, Саудитска Арабия и Катар заеха във въпросната класация, съответно второ и трето място, след ОАЕ. Най-големият относителен спад (в проценти) в проекти с използване на ПЧИ за последните 2 години, е регистриран в държавите: Китай, Великобритания, Франция и САЩ.

Европейските страни с най-висок външен дълг

Европейските страни с най-висок външен дълг

Задлъжнялостта на Китай е далеч по-ниска