Доларът и фунтът стерлинг в началото на търговията в четвъртък поевтиняват по отношение на повечето основни световни валути. В същото време валутите на развиващите се държави, т.нар. emerging markets се опитват да се стабилизират спрямо американските пари.

Японската йена и държавните облигации на развитите страни поскъпват на фона на отслабването на инвеститорския риск апетит. Пазарните играчи очакват данните за продажбите на жилища в САЩ и потребителското доверие, които ще бъдат публикувани по-късно днес.

Общата валута днес сутринта се разменя срещу американската при курс $1,1258 за едно евро в сравнение с $1,1244 за евро при закриването на търговията в сряда в Ню Йорк.

Но по отношение на японските пари еврото поевтинява до 123,95 йени при курс 124,26 йени за едно евро ден преди това.

За един долар днес на пазара дават 110,09 йени в сравнение с 110,51 йени в края на търговията в сряда.

Фунтът стерлинг днес сутринта е стабилен по отношение на долара и се разменя на ниво $1,3191 за паунд при курс $1,3189 при закриване на вчерашната сесия. По отношение на другите световни валути, вкл. еврото и йената, фунтът се понижава с 0,1- 0,4%.

Британският парламент в сряда отклони всичките осем варианта за Брекзит извън постигнатото от Мей споразумение с Брюксел. Преди това парламентът съгласува предложеното по-рано преместване на датата за излизането от ЕС на 22 май в случай, ако сделката за Брекзит бъде одобрена до 9 март, или за 12 април в случай, че споразумението не бъде прието.

Премиерът Тереза Мей заяви за готовност да напусне поста си, ако парламентът одобри съгласуваното от нейното правителство с Брюксел споразумение за Брекзит.

Чуждестранните инвеститори са в капан преди изборите в Турция

Чуждестранните инвеститори са в капан преди изборите в Турция

Турските банки не предоставят ликвидност, което спира спада на лирата

Турската лира в четвъртък сутринта рухна с 2,2% по отношение на американските пари - до 5,45 лири за един долар. По време на търговията в сряда, когато турската валута на моменти спадна с 2 на сто спрямо долара, на лирата се удаде да завърши деня с минимални изменения. 

Безработицата в Турция - най-високата от 9 години

Безработицата в Турция - най-високата от 9 години

Нивото на безработица в Турция се повиши до 13,5% - ново доказателство за негативното въздействието на миналогодишната валутна криза