Турция направи почти невъзможно за чуждите инвеститори да продават обезценяващите се лири, предотвратявайки валутна промяна, която можеше да донесе удар на президента Ердоган точно преди местните избори този уикенд.

Няколко дни преди 31 март, когато ще се определят управниците на турските градове, много чуждестранни хеджфондове са хванати в капан и не могат да движат сделките си, пише Bloomberg. Това се дължи на факта, че турските банки не предоставят ликвидност, което  спира спадането на лирата - втората най-зле представяща се валута през 2019 година. Изборите миналия юни засилиха властта на Ердоган. Оттогава предизвикателствата пред него се увеличиха - настъпи рецесия, инфлацията достигна до 15-годишен пик, атаките от опозицията се засилиха.

Чуждестранните инвеститори се опитват да се измъкнат от турските компании още от миналата седмица, когато JPMorgan Chase & Co беше сред банките, призоваващи ги да продават лирата, която им позволяваше да се възползват от високите лихвени проценти в страната.

Тогава лирата падна с 5,1 процента, а Ердоган предупреди, че банкерите, отговорни за спекулациите с валутата, ще бъдат наказвани.

Турция опитва да спре банките да залагат срещу лирата

Турция опитва да спре банките да залагат срещу лирата

За да подпомогне валутата

Чуждестранните фондове не могат да извършват сделки, защото не успяват да намерят контрагенти, а турските банки вече имат ограничение за размера на заема, който могат да отпускат на контрагенти в чужбина - не повече от 25% от техния капитал. Така те няма да могат да изнесат всичките си инвестиции извън страната.

Индикация за кризата на ликвидността е цената за заемане на лирата, която се повиши на офшорния пазар повече от 10 пъти за последните два дни и стигна най-високото си ниво от кризата през 2011 година.

Друг фактор, който подхранва недоверието на инвеститорите е, че централната банка е изтеглила валутните си резерви през март, за да може да засили валутата преди изборите. Домакинствата в страната пък държат големи спестявания, но в долари или евро.