Турската лира започна новата седмица с нов спад спрямо щатския долар по време на ранната търговия в понеделник. Тя не успя да компенсира сериозния спад от миналата седмица, когато падна до най-ниското си ниво за последните 7 месеца.

Валутата продължава да се търгува под 6,0 лири за долар, след като излезе информация, че местните държавни банки са продали около 4,5 милиарда долара с цел да подкрепят лирата, съобщава Reuters.

Сутринта турската валута се разменяше за 5,9690 лири за долар, което е под нивото от 5,9955 лири за долар от петък. През миналата седмица тя слезе до ново дъно за последните повече от 7 месеца с равнище от 6,2460 лири за долар.

Турската лира с ново дъно за 2019-а след анулирането на изборите за кмет в Истанбул

Турската лира с ново дъно за 2019-а след анулирането на изборите за кмет в Истанбул

Нови опасения се появяват за представянето на валутата

От началото на годината турската лира е изгубила 15% от стойността си спрамо щатския долар. Последният срив дойде заради опасенията на инвеститорите около отмяната на резултатите от кметските избори в Истанбул и насрочването на нови такива.

През 2018 година валутата поевтиня с 30%, а към края на четвъртото тримесечие турската икономика отчете свиване в рамките на 3%.