Походът на bitcoin не е приключил, а тепърва започва, твърди нов доклад. Изследователската група Satis Group публикува свое проучване, според което криптовалутата, създадена от Сатоши Накамото, ще достигне $96 хил. през 2023 година и $144 хил. преди края на следващото десетилетие.

Авторите използват комбинация от няколко показателя, включително теория на количеството, модели на дисконтирани парични потоци и икономически прогнози, за да достигнат до оценката.

През миналата година bitcoin отчете огромни ръстове, като достигна до почти $20 хил. в своя пик през декември. Оттогава обаче първата и най-голяма криптовалута се срина и в последните месеци се търгува за между $6 и $8 хил. Сделките и популярността също рязко намаляха.

Иран пуска своя криптовалута, подобна на Bitcoin

Иран пуска своя криптовалута, подобна на Bitcoin

Страната прави опит да избегне санкциите на САЩ

Satis Group обаче твърди, че bitcoin ще се възстанови и ще продължи да властва над криптопазара, достигайки оценка от $144 хил. долара през следващите 12 години.

Следващата криптовалута по пазарна оценка ще бъде Monero (XMR), която ще достигне $18 хил. за токен в следващите пет години, а след още пет ще удвои стойността си. Следват Zcash и Dash с прогноза от $4,4 хил. и $1,9 хил. след пет години.

Европа обмисля нови регулации за bitcoin

Европа обмисля нови регулации за bitcoin

Министрите на финансите се срещат във Виена по въпроса

Не за всички криптовалути обаче прогнозата е толкова розова. Satis очакват, че Litecoin никога няма да достигне отново пиковата си цена от $375 - и след 10 години един токен ще струва едва $225.

Ethereum, втората най-голяма криптовалута в момента, също я очаква тази съдба, твърдят те. Пикът през 2018 г. ще бъде $882, а след това цената ще се срине и няма да се възстанови.

Оценката за Ripple също е лоша - изследователите очакват, че тя ще достигне цена от $0,004 след десет години. Мрачно бъдеще те очертават и пред bitcoin cash, която никога няма да достигне отново цени от $1 000 и ще се срине до $180 през 2028 г.

*Материалът не е препоръка за търговия

Bitcoin тепърва ще покорява върхове до края на годината, предрече експерт

Bitcoin тепърва ще покорява върхове до края на годината, предрече експерт

Има много катализатори, които да са двигател на растежа на криптовалутата