Иран разкри плановете си да пусне собствена криптовалута, за да улесни разплащанията в страната и да избегне осакатяващите икономически санкции, наложени от САЩ.

"Местната криптовалута" ще бъде под контрола на дръжавата и ще бъде подкрепена от иранския риал. Тя ще бъде подобна на Bitcoin, но жителите на ислямската република няма да могат да я копаят, тъй като инфраструктурата й ще бъде частна.

"Инфраструктурата се очаква да бъде като екосистема, достъпна за иранските банки и активните компании в областта на криптовалутите, след като бъде тествана и прегледана", съобщава иранската информационна агенция Ibena, която е част от централната банка на страната.

Иран пуска своя криптовалута при връщане на санкциите

Иран пуска своя криптовалута при връщане на санкциите

От Техеран се надяват така да избегнат някои от ограниченията

Монетарната институция досега пренебрегваше Bitcoin и други криптовалути, но беше принудена да проучи нови идеи, след като оттеглянето на САЩ от иранската ядрена програма възстанови тежките икономически санкции срещу Техеран.

Иран гледа на местната цифрова валута като решение за отрязването си от международните платежни системи, тъй като технологията улеснява прехвърлянето на средства по цял свят.

Ако тестът с банки и финансови компании в страната е успешен, криптовалутата може да се разпространи в обществото.

Санкциите срещу Иран влизат в сила. Какво следва?

Санкциите срещу Иран влизат в сила. Какво следва?

Европейските лидери се притесняват от гражданска война и нов поток бежанци

Върховният лидер на Иран аятоллах Али Хаменей заяви, че страната трябва да направи повече, за да реши проблемите, с които се сблъсква.

"Що се отнася до икономиката, има нужда от пълна сила, мащабна и опитна работа. Властите, отговарящи за икономическите въпроси, трябва да работят усилено ден и нощ, за да разрешат проблемите", препоръча Хаменей, цитиран от иранската държавна телевизия Press TV.

Изпитващата икономически проблеми ислямска република явно ще последва примера на закъсалата Венецуела, която наскоро обяви радикални икономически реформи и пусна собствена криптовалута - Petro, обвързана с официалната валута на страната.

Различната криптовалута на Венецуела, която е по-ценна от Bitcoin

Различната криптовалута на Венецуела, която е по-ценна от Bitcoin

Тя ще бъде подкрепена от петролните резерви на страната

Венецуелското Petro е подкрепено от запасите на петрол, газ, злато и диаманти в страната и има за цел да заобиколи санкциите на САЩ и да даде достъп до международно финансиране.

Само месец след пускането му американският президент Доналд Тръмп издаде указ, с който забрани на американците да инвестират в криптовалутата.