Президентът на САЩ Доналд Тръмп забрани на американските компании и граждани да използват криптовалутата на Венецуела - Петро.

Изпълнителната заповед на Тръмп забранява всякакви сделки и финансови операции с цифрови валути, издадени от властите в южноамериканската държава. Забраната влиза в сила моментално и важи за всички хора и компании, които са под юрисдикцията на САЩ.

Венецуела създава своя криптовалута

Венецуела създава своя криптовалута

"21 век е тук!", обяви президентът Мадуро

Президентът определи виртуалните пари на Каракас като "опит за заобикаляне на санкциите на САЩ". В отделен ход Вашингтон наложи санкции срещу четирима бивши и настоящи висши венецуелски политици, обвинени в корупция и лошо управление.

Властите във Венецуела нарекоха действието на Тръмп "нова имперска агресия". Правителството потвърди своето "абсолютно и суверенно решение да продължи да популяризира технологията блокчейн и да превърне Петро в една от най-солидните и надеждни криптовалути в света".

Различната криптовалута на Венецуела, която е по-ценна от Bitcoin

Различната криптовалута на Венецуела, която е по-ценна от Bitcoin

Тя ще бъде подкрепена от петролните резерви на страната

Криптовалутата бе създадена с цел да укрепи разпадащата се икономика на южноамериканската държава, която от години страда от хиперинфлация и девалвация. Венецуела отчаяно се опитва да събере пари, за да обслужва външния си дълг от 150 млрд. долара.

Bitcoin и други криптовалути вече са широко използвани в страната, като препятствие срещу инфлацията. Те са лесно разплащателно средство за всичко - от посещенията при лекаря до почивките и забавленията.

Венецуела започва да продава своята криптовалута от утре

Венецуела започва да продава своята криптовалута от утре

Ще я последва ли Русия?

Дигиталните валути са най-лесния начин за плащане в държава, която е сериозно изолирана, а получаването на твърда валута изисква сделки на незаконния черен пазар.

Опозиционните лидери в страната предупредиха, че продажбата на криптовалутата представлява незаконно емитиране на дълг, а Министерството на финансите на САЩ предупреди, че дигиталната валута нарушава наложените санкции.

Венецуела събра $735 милиона от своята криптовалута

Венецуела събра $735 милиона от своята криптовалута

Тя ще стане публична още през следващия месец

Цифровата валута бе пусната в началото на тази година и предизвика сериозен интерес, като още в първия ден Венецуела събра 735 млн. долара. Интересното при петрото е, че всяка единица е обезпечена с барел петрол.

Това е логичен ход на Венецуела, предвид факта, че тя разполага с най-големите доказани петролни запаси в света. Тежката кономическа криза в страната до голяма степен се дължи на спада в цените на петрола и съкращаването на производството, което представлява 96% от износа.