Валутата на Венецуела е в режим на свободно падане. Криптовалутите като bitcoin пък са се насочили точно в обратната посока. И точно там президентът Николас Мадуро вижда изход от икономическата криза на страната си.

В своето телевизионно шоу, излъчвано всяка неделя, Мадуро съобщи, че държавата ще създаде своя собствена дигитална валута "петро", подкрепена от стойността на резерви петрол, газ, злато и диаманти. Тя ще помогне на страната "да върне монетарната си независимост, както и да може да прави финансови транзакции, което ще помогне да бъде преодоляна финансовата блокада", каза той, цитиран от Bloomberg.

"Това ще ни позволи да достъпим нови форми на международно финансиране, нужно за социалното и икономическо развитие на страната", допълва Мадуро. Той не даде подробности за самата валута, но с радостни възгласи обяви: "21 век е тук!".

Опозицията обаче не е впечатлена, като пред Reuters депутатът и икономист Анхел Алварадо заяви, че "Мадуро е клоун", а колегата му Хосе Гера допълни, че "не вижда бъдеще" в плана на президента.

Валутата, срещу която доларът поскъпна с близо 3000% за година

Валутата, срещу която доларът поскъпна с близо 3000% за година

Приближените на Мадуро вече обмислят немислимото

На черния пазар курсът срещу долара е 103 000 боливара, сравнено с 10 000 в края на юли. Според Международния валутен фонд икономиката на Венецуела ще се свие с 12 процента тази година, а годишната инфлация през 2018 г. ще бъде 2 300 процента.

В петък bitcoin повиши цената си, след като CME Group Inc. и Cboe Global Markets Inc. заявиха, че ще предлагат фючърси на най-популярната криптовалута още този месец. Тази сутрин bitcoin се търгуваше на нива около 11 500 долара.

CME пуска търговия с bitcoin фючърси на 18 декември

След регулаторно разрешение: Тръгва търговията с фючърси на bitcoin

Решението маркира огромна стъпка в еволюцията на дигиталната валута

Правителството на Мадуро продължава да обвинява опозицията за икономическата криза, а отскоро - и САЩ. Наложените от Вашингтон санкции намалиха възможността на Венецуела да преструктурира дълга си.

Докато страната е в колапс и ще запише четвърта поредна година на рецесия, гласове в управляващата социалистическа партия призовават за въвеждане на някои политики на свободния пазар.