Скоростта, с която венецуелският боливар се срива спрямо долара, е трудна за измерване. Това е един от редките пазарни движения, които са толкова луди, че да ги анализираш от перспектива на сриващата се валута, е просто неадекватно. Защото стойността й, разбира се, не може да падне с повече от 99.99 процента, пише Bloomberg.

Увеличението, от друга страна, може да е безгранично. И хвърля много повече светлина.

На черния пазар, мястото на което почти всички венецуелци се сдобиват с долари в авторитарната държава - щатската валута се повиши със 135 процента само този месец, сочат данните на dolartoday.com. От началото на годината повишението е 2,959 процента. А през последните две години - 10,768 процента. Bitcoin, криптовалутата по която полудяха всички и от чието рали се завъртяха главите на инвеститорите, повиши стойността си с 2,500 процента срещу долара за същото време.

Финансите и икономиката на Венецуела се сринаха под тежестта на социалните политика на Венецуела. Но хиперинфлацията се засили, след като президентът Николас Мадуро засили харченето, като го финансира, натискайки централната банка да увеличи печатането на пари. Планът му по-рано този месец да реструктурира дълга на страната само добави към хаоса.

В четвъртък един долар се търгуваше срещу 96 794 боливара. А започна седмицата при курса 82 186 за един долара и около 10 000 в края на юли. Официалният курс, определен от правителството, е 10 боливара за долара.Ситуацията е толкова излязла от контрол, че някои от най-близките хора на Мадуро, вече започват да мислят немислимото доскоро: въвеждането на някои от политиките на свободния пазар.