Във вторник Венецуела ще започне предварителната продажба на своята криптовалута "petro". Президентът Николас Мадуро изрази надежди, че тя ще помогне за осъществяването на финансови транзакции и избягването на санкциите, наложени от Запада, пише CNBC.

И САЩ, и Европейският съюз наложиха икономически санкции на Венецуела заради ерозирането на демократичните принципи и автократичното правителство. През миналата година Economist Intelligent Unit понижи оценката от "хибриден режим" на "авторитарен режим".

Закъсала Венецуела губи и последния си източник на приходи

Закъсала Венецуела губи и последния си източник на приходи

Страната не е добивала толкова малко петрол от 30 години насам

"Petro" ще бъде подкрепена от петрол, газ, злато и резерви от диаманти, казват правителството. В петък регулаторът в Каракас заяви, че очаква инвестиции от Катар, Турция, както и други страни от Близкия изток, а също така и от САЩ и европейски страни.

Множество обаче се съмняват в успеха на дигиталната валута, както и че тя ще помогне на икономиката на страната и нейния народ, който страда от недостиг на храна и лекарства.

Различната криптовалута на Венецуела, която е по-ценна от Bitcoin

Различната криптовалута на Венецуела, която е по-ценна от Bitcoin

Тя ще бъде подкрепена от петролните резерви на страната

Франциско Торо, венецуелски журналист, казва, че страната се обръща към криптовалутите от "отчаяние" заради икономическата изолация от САЩ. Част от това е опитът за набиране на средства от нетрадиционни заемодатели от Русия и Китай.

Той посочва още, че санкциите от САЩ и ЕС не са основната причина, поради която Каракас не може да привлече средства - просто страната е в такава икономическа ситуация, че никой не желае да инвестира. В края на миналата година страната обяви неплатежоспособност.

Венецуела създава своя криптовалута

Венецуела създава своя криптовалута

"21 век е тук!", обяви президентът Мадуро

Освен кошмарна инфлация, Венецуела трябва да се справи и с колапс в добива на петрол - единственият ѝ източник на доходи, който се срина с 29% през 2017 година.

Друг анализатор обаче смята, че "petro" е "отлична идея" и може да послужи като предвестник на подобни проекти от други световни лидери, включително президента на Русия Владимир Путин.

Останала без пари Венецуела предлага диаманти срещу лекарства

Останала без пари Венецуела предлага диаманти срещу лекарства

Бартерите се завръщат и по улиците на Каракас

"Путин и Мадуро имат проблеми, които много си приличат", казва Мати Грийнспан, старши пазарен анализатор в eToro. "И двамата са твърде зависими от цената на петрола, която през последните няколко години е доста нестабилна. И двамата имат проблем с наложените от САЩ санкции".

През последните месеци на няколко пъти се появяват слухове, че Русия обмисля дигитална версия на своята рубла.