В пореден епизод от световната мания по криптовалутите Венецуела подготвя емитирането на своя цифрова валута, наречена "петро".

Закъсалата южноамериканска държава, която страда от ниските цени на петрола и обяви неплатежоспособност по част от външния си дълг, се обръща към виртуалните валути, за да стимулира икономиката си.

"Въпрос на дни е да обявим първото емитиране на криптовалутата петро", съобщи министърът на информацията Хорхе Родригес. Според него новата валута ще помогне на Венецуела да избегне атаките на международната финансова система.

Петро ще бъде различна от биткойн и останалите криптовалути, защото ще бъде подкрепена от твърди активи, съобщи министърът. Около 5 млрд. барела петролни резерви в страната ще бъдат използвани като финансова подкрепа за цифровата валута.

Тези резерви могат да поддържат финансови инструменти на стойност 267 млрд. долара. За сравнение Bitcoin - най-голямата и скъпа криптовалута има обща пазарна капитализация от 249 млрд. долара.

"Всяко петро ще бъде подкрепено от барел петрол", заяви президентът Мадуро, обещавайки, че добивът на криптовалути ще бъде разрешен в цялата страна.

"Ще създадем специален екип от специалисти в областта на криптовалутите, за да могат да се занимават с добив във всички щати и общини на нашата страна", посочи държавният глава.

Освен от петрола, новата валута ще бъде подкрепена и от златните и диамантените ресурси на държавата.

Венецуела разглежда новата валута като начин "да се внедрят нови форми на международни финанси за икономическото и социалното развитие на страната".

Целта е "да се развива паричният суверенитет на страната, да се извършват финансови сделки и да се преодолее финансовата блокада срещу страната".