Нивото на задълженията на домакинствата в Канада е най-високото в света, което прави страната много податлива на икономически шокове. Това предупреждават от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в нов доклад.

Кредитите на домакинствата в северноамериканската държава са достигнали 100% от брутния вътрешен продукт (БВП), което означава, че семействата там имат задължения големи колкото цялата икономика. Значително по-високи са тези и в Южна Корея и Великобритания, където надхвърлят 80 на сто от БВП.

Нарасналото ниво на заемите на семействата в Канада се дължи на високите цени на жилищата там. По отношение на това експертите от ОИСР посочват, че прекалено високите стойности на имотите са сигнал за изпадането в бъдеще в рецесия.

Жилищните дългове се превръщат в още по-голям проблем при покачване на лихвите, тъй като по този начин погасяването на ипотечните кредити става по-скъпо за потребителите. В същото време редица централни банки в развитите държави готвят в бъдеще именно повишаване на основните лихвени проценти.

А нуждата от това може да дойде след като инфлацията в много от тях тръгна нагоре. Експертите обаче припомнят, че реален икономически растеж може да има от инвестиции в производството, а не от по-голямата активност на имотния пазар.

Подобно предупреждения отправиха преди време и от Международния валутен фонд (МВФ) в доклада си за глобалната финансова система. В него от организацията предупреждават правителствата да не разчитат на нарасналото кредитиране на домакинствата да създава растеж.

Ниво на кредитите на домакинствата към БВП

Източник: ОИСР

Ниво на кредитите на домакинствата към БВП