Венецуела се опитва да си върне златни кюлчета за около 550 млн. долара от Английската централна банка заради опасения, че те могат да бъдат блокирани заради новите международни санкции срещу Каракас, съобщават източници на Reuters.

Активите на страната в твърда валута намаляха, тъй като действащите финансови ограничения от САЩ ефективно блокираха достъпа на правителството на президента Николас Мадуро до финансиране от международните пазари.

Вашингтон наложи нова порция санкции миналия четвъртък, забранявайки на американски граждани да имат търговски отношения с хора, участващи в "корумпирани или измамни" продажби на злато от Венецуела, засилвайки натиска върху Мадуро.

Злато, зайци и криптовалути: Странните икономически планове на Венецуела

Злато, зайци и криптовалути: Странните икономически планове на Венецуела

На правителството в Каракас не му липсва въображение, но засега това не помага

Венецуелските власти се опитват да върнат в страната 14 тона злато, съхранявано в трезорите на Английската централна банка. Тя обаче иска да разбере какво смята да прави със златото си закъсалата държава. Засега и Лондон, и Каракас отказват коментари по въпроса.

Планът е забавен с почти 2 месеца поради трудности при получаване на застраховка за превоза, необходима за преместване на голям златен товар. "Те все още се опитват да намерят застрахователно покритие, защото разходите са високи", разказва източникът на Reuters.

Венецуела е в петата си година на рецесия с годишна инфлация от над 400 000%. Тежката криза създаде недостиг на основни продукти, което доведе до глад и болести и предизвика изселването на около 2 млн. души.

Венецуела се отказва от долара за сметка на еврото и юана

Една от най-богатите на петрол страни се отказва от долара за сметка на еврото и юана

Санкциите на САЩ правят невъзможна търговията със "зелените пари"

Мадуро твърди, че правителството му е жертва на "икономическа война", водена от опозицията и подхранвана от санкциите на Вашингтон. Критиците му обвиняват държавния икономически модел, строгия контрол на валутата и национализациите на частни компании.

Загубата на златото ще бъде значителен удар за финансите на страната. Липсата на твърда валута може да доведе до недостиг на стоки от първа необходимост, вариращи от основни храни до лекарства и автомобилни части.

Стойността на златото, държано на Острова, е 5 пъти по-голяма от общата твърда валута, която Венецуела е продала през 2018 г. на нейните държавни търгове, извършвани в рамките на 15-годишната система за валутен контрол в страната, според данните, събрани от местната консултантска компания Sintesis Financiera.

Държавата, в която милионерите се борят за оцеляването си

Държавата, в която милионерите се борят за оцеляването си

Магазините са празни, а парите не струват нищо

Съюзници

Правителството обеща да пусне на търг 2 млрд. евро в чужда валута за неопределено време, без да обясни къде планира да получи тези средства.

Но дори и ако Венецуела успее да си прибере златото, новите санкции на САЩ биха могли да я затруднят да го продаде за твърда валута.

"Ако правителството иска да извърши операции със златото, което възнамерява да донесе, това трябва да бъде направено със съюзни държави поради санкциите", каза Тамара Ерера, икономист в Sintesis Financiera.

Венецуела е в икономически хаос след пускането на нова валута

Венецуела е в икономически хаос след пускането на нова валута

Хиляди фирми затвориха, а работниците си останаха вкъщи

Венецуела изнася злато в Турция през последната година - бизнес, който се разрасна, тъй като Мадуро изгради силни връзки с турския президент Реджеп Ердоган.

Продажбата на златото директно от Английската централна банка на чуждестранен купувач би било логистично по-лесна от изпращането му, но крие риск от нарушаване на сакциите.

От десетилетия Венецуела съхранява златото си, представляващо резервите на централната й банка, в трезорите на чуждестранни банки - нещо обичайно сред развиващите се страни.

Венецуела: Когато парите не струват пукната пара

Венецуела: Когато парите не струват пукната пара

Инфлацията в страната удари 16 000%

Посочвайки необходимостта държавата да упражнява физически контрол върху активите на централната банка, през 2011 г. бившият й лидер Уго Чавес върна обратно около 160 тона злато от банки в САЩ и Европа.

Но част от златото на Венецуела остана в Английската централна банка. От 2014 г. латиноамериканската страна го използва за суапови операции, при които световни банки й отпускат заеми от няколко милиарда долара, а златото е обезпечение за тях.

Статистиката на централната банка на Венецуела показва, че златните й резерви са намалели до 160 тона през юни тази година от 364 тона през 2014 г., тъй като някои от суаповите споразумения са изтекли без Венецуела да върне заемите - оставяйки златото в ръцете на банките.

През 2017 г. подобни споразумения станаха трудни поради санкциите на САЩ, които забраниха на американските финансовите институции да отпускат средства за всякакви нови финансови операции, свързани с Венецуела.