В продължение на години Венецуела създава заглавия с икономическите си проблеми, включително хроничния недостиг на храна и лекарства. Инфлацията тази година може да достигне един милион процента, а 2,3 милиона души вече избягаха, превръщайки се в икономически бежанци, пише BBC.

Правителството на Николас Мадуро отговори с редица политики - някои от тях странни - за да се справи с може би най-лошата икономическа криза на десетилетието.

От криптовалута, подкрепена с петрол, до градски фермерски проекти, които включват отглеждането на зайци и пилета у дома, на правителството в Каракас не му липсва въображение.

Но дали тези идеи помагат на населението?

Petro

През тази година чрез ICO (първични публични предлагания на токени) са събрани над $20 милиарда, по данни на британския портал Coinschedule. Целта е събиране на средства чрез създаването на дигитален актив, като криптовалутите. За този, който пуска ICO-то, това е впечатляващ начин за набиране на пари.

През февруари правителството на Венецуела заяви, че е събрало $735 милиона с пускането на petro - първата правителствена криптовалута.

Венецуела вече добива по-малко петрол от щата Северна Дакота

Венецуела вече добива по-малко петрол от щата Северна Дакота

Очертава се скоро САЩ да стане най-големият производител в света

Ако това число е вярно, това ICO е четвъртото най-голямо в света през 2018 г. Но е трудно да потвърдим дали твърденията на правителството са верни. В света на криптовалутите почти никой не вярва на официалната информация за petro, пусната досега.Правителството твърди, че зад всеки токен има определено количество петрол, но нямаме доказателство затова.

Наскоро Мадуро заяви, че променената валута на страната ще бъде свързана с petro, а самата криптовалута скоро ще се използва за международна търговия.

Криптовалутите се харесват във Венецуела, а седмичната търговия с bitcoin там е нараснала 58 пъти от началото на годината, след като хората търсят нови начини да запазят стойността на парите си.

Как се справят компаниите в закъсала Венецуела?

Как се справят компаниите в закъсала Венецуела?

Все повече напускат страната, но някои упорито продължават дейност

Спестявания в злато

Петролът не е единственият широкоразпространен ресурс във Венецуела. Страната твърди, че притежава четвъртата най-голяма златна мина в света, но в момента дори не е в топ 10 на добиващите ценния метал страни.

По-рано този месец правителството пусна своята програма за спестяване, позволявайки на венецуелците да купуват сертификати, които ги правят собственици на златни кюлчета.Но както с petro, цялата система зависи от това доколко може да се вярва на правителството. Тарек Ел Аисами, министър на индустрията, заяви, че 12 милиона боливара ($200 000) са били събрани от програмата.

Какво струва на региона крахът на Венецуела?

Какво струва на региона крахът на Венецуела?

Поне три милиона души напуснаха страната

Земеделие в града

През март Николас Мадуро публикува видео, на което се вижда как храни 152 кокошки и събира яйцата им. "Всички ние можем да произвеждаме (храна). Това е градско земеделие", каза той.

Миналата година правителството започна пилотна програма, с която започна да подарява зайци на населението. Но планът се превърна в една голяма шега, дори и сред приближените на Мадуро. Земеделският министър Фреди Бернал заяви, че хората са се привързали емоционално към зайците и ги отглеждат като домашни любимци, а не за ядене.

"Имаме нужда от публична кампания, така че хората да разберат, че зайците не са домашни любимци, а два килограма и половина месо", каза тогава той.

Венецуела започва да продава златни кюлчета на пенсионерите

Венецуела започва да продава златни кюлчета на пенсионерите

Като начин за пестене

Новата валута

По-нормален подход срещу кризата правителството анонсира през август 2018 г. Националната валута има ново име, премахнати бяха пет нули, а минималната заплата бе повишена 34 пъти. Правителството обеща да намали и субсидиите за гориво.

Но икономистите казват, че тези ходове не са достатъчно сериозни, за да обърнат посоката. "Всички тези мерки са абсолютно незначителни, няма икономически план във Венецуела", казва Сайъбан Морден от Nomura. Той посочва още, че програмите за спестявания в злато и криптовалутата са просто за разсейване на гражданите.

Компанията казва, че добивът на петрол във Венецуела намалява с 50 000 барела дневно, а фискалният дефицит е около 20 процента от БВП. Продължилата дълго криза срина и индустриалния сектор.

За да се справи с кризата, правителството ще трябва да промени изцяло икономиката, като премахне контрола върху цените и обменния курс и стабилизира петролния сектор. Но засега нищо подобно не излиза от Каракас.

Венецуела е в икономически хаос след пускането на нова валута

Венецуела е в икономически хаос след пускането на нова валута

Хиляди фирми затвориха, а работниците си останаха вкъщи