Американският щат Северна Дакота през юли е поставил нов рекорд по производството на петрол, надминавайки добива на суровината в цяла Венецуела, съобщава агенция Bloomberg. 

През седмия месец на годината в Северна Дакота, къде се намира голямото шистово находище Bakken, се е добивал по 1,27 милион барела петрол на денонощие. Това е съпоставимо и даже и по-голямо количество от дневния добив на суровината през същия месец във Венецуела - страната с едни от най-големите доказани запаси от петрол в света.

Снимка 378953

Според данни на ОПЕК, южноамериканската държава, чиято петролна индустрия рухна на фона на продължаващата в страната икономическа криза е намалила добива през август до 1,24 милиона барела на денонощие. Това е примерно половината от обема на производството на суровината в началото на 2016 година.

Очаква се нивото на петролния добив във Венецуела да спадне още по-ниско - до 1 млн. барела на денонощие, сочат анализите на Международната агенция по енергетика. 

По предварителни оценки на Управлението за енергийна информация на САЩ, стремителният ръст на петролното производство от шистовите находища, вкл. и Bakken, ще помогне на Щатите да изпреварят Русия и Саудитска Арабия. И още в края на тази и началото на следващата година да станат най-големия в света производител на петрол, пише vestifinance.ru.