Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп увеличи икономическият натиск срещу Венецуела и държавният ѝ глава Николас Мадуро с нови санкции, насочени срещу износа на злато. Тръмп подписа заповед, с която забранява на всеки в САЩ да търгува с компании и хора, свързани с "корупционните и измамни" продажби на злато от Венецуела, заяви съветникът по национална сигурност Джон Болтън, цитиран от Reuters.

"Режимът на Мадуро използва този сектор като бастион, за да финансира нелегалните си дейности, да пълни хазната и да подкрепя криминални групи", заяви той.

От изявлението му стана ясно още, че Вашингтон ще предприеме още мерки, за да спре, както той ги нарича, "тройката на тиранията" в западното полукълбо - Куба, Венецуела и Никарагуа.

Болтън заяви, че Куба подпомага правителството във Венецуела, припомняйки близките връзки на лидерите на двете страни от 1999 г. насам.

Венецуела се отказва от долара за сметка на еврото и юана

Една от най-богатите на петрол страни се отказва от долара за сметка на еврото и юана

Санкциите на САЩ правят невъзможна търговията със "зелените пари"

Тръмп пое по-твърд подход срещу Куба, след като предшвественикът му Барак Обама се опита да загърби десетилетия на враждебност между Вашингтон и Хавана.

Болтън посочи и Никарагуа, критикувайки президента Даниел Ортега и подхода му срещу политическите опоненти, заявявайки, че правителството му ще "усети пълната тежест на американския санкционен режим", а мерките "ще дойдат съвсем скоро".

Почти два милиона венецуелци избягаха от страната от 2015 г. заради недостига на храна, лекарства, както и заради хиперинфлацията и бумът на престъпност.

През тази година Каракас се обърна към златото като начин да получи нужната валута. Страната изнесе 23,62 тона злато на стойност около $900 милиона към Турция през първите девет месеца на годината.

Инфлацията във Венецуела достигна почти 500 000%

Инфлацията във Венецуела достигна почти 500 000%

Страната продължава да затъва във все по-дълбока икономическа криза