На днешното си заседание Bank of England остави основната лихва и програмата за изкупуване на държавни и корпоративни облигации без изменение. Но влоши прогнозите си за растежа на британската икономика през тази и следващата година. Централната банка на Обединеното кралство заяви, че щетите от несигурността около Brexit за икономиката се увеличават.

Паричният регулатор остави основната лихва на ниво 0,75%, това решение съвпадна с очакванията на всички икономисти, анкетирани от Bloomberg. 

Банката на Англия не промени и своята програма за изкупуване на държавни облигации - 435 млрд. фунта стерлинга и запази обема на купуване на корпоративни книжа за 10 млрд. паунда.

Централна банка обаче понижи прогнозите си за растежа на британската икономика - ръст на БВП през 2019 г. от 1,7% вместо 1,2% и за следващата година до 1,5% от предишната оценка за повишаване на БВП със 1,7 на сто.

След излизането на тези решения курсът на фунтът стерлинг ускори своето понижение до $1,2854 за паунд и 0,8812 фунта за едно евро.

Регулаторът заяви, че неговите прогнози ще бъде необходимо да се обновят " когато се появи по-голяма яснота относно характера на напускането на а Европейския съюз".

Сега пазарите се настройват на повишаване на основната лихвена ставка до 1,1% до края на 2021 година в сравнение с 1,4% от ноемврийската прогноза. Банката предупреди, че този процес може да се ускори, защото инфлацията може да нарасне до две години към 2,1 на сто, надхвърляйки целевия показател на регулатора.