Американските потребители са изправени пред тежка равносметка, свързана с техните финанси и най-вече с техните спестявания. Последните данни показват, че допълнителните парични средства, натрупани по време на пандемията, драстично намаляват, според данни на института Brookings, цитирани от световните агенции.

Сега е ясно едно - начинът, по който ще реагират американците, ще определи дали най-голямата икономика в света ще успее да избегне рецесия.

През последните две години потребителите изтеглиха повече от 2 трилиона долара спестявания, натрупани по време на пандемията, за да продължат да харчат в условията на висока инфлация.

Ето как да защитите от инфлация пенсионните си спестявания

Ето как да защитите от инфлация пенсионните си спестявания

Цените изпреварват растежа на заплатите и пенсиите дори в много развитите икономики

Това позволи на икономиката да продължи да се развива, въпреки че Федералният резерв повиши лихвените проценти с най-бързия темп от четири десетилетия насам.

С намаляването на паричния резерв обаче потребителите стават все по-зависими от заплатите си, за да поддържат стандарта си на живот.

Икономистите не са единодушни по въпроса доколко трябва да се притесняват американците. Някои смятат, че финансовите проблеми отвъд океана няма как да не доведат до рецесия.

"Все повече домакинства ще бъдат принудени да се изправят срещу бюджетните си ограничения", коментира Джонатан Пингъл - главен икономист на UBS Group AG в САЩ, цитиран от Bloomberg.

Други икономисти обаче са по-оптимистично настроени. Според тях намаляването на инфлацията и все още устойчивият пазар на труда осигуряват на потребителите средства, за да продължат да харчат, дори когато паричните им резерви намаляват.

Спестяванията на американците нараснаха по време на пандемията, подкрепени както от правителствените и други държавни помощи, така и от ограничените разходи за ресторанти, пътувания за развечение и други подобни. Не е ясно обаче каква част от тези пари все още не са похарчени.

Щатската икономика все още може да изпадне в рецесия

Щатската икономика все още може да изпадне в рецесия

Вече всички се надяват на "меко кацане", но обърнатата лихвена крива трябва да ни притеснява