Инфлацията е големият бич по целия свят. Тя се подхранва от военните действия на Русия в Украйна, които оскъпяват горивата и суровините, а от там и всичко по пътя си. И тъй като инфлацията се покачва до рекордно високи нива и най-вероятно ще продължи да расте, пенсиите усещат този натиск от обезценка, което прави още по-важно да се уверите, че вашите спестявания работят за вас.

"Вълнуващият темп на инфлация, който наблюдаваме от една година, ще опустоши както тези, които живеят на пенсия, така и самия пенсионен фонд", каза Дан Норт, старши икономист в Allianz Trade North America, пред CNBC.

Последните данни допринасят за вече мрачната инфлационна картина, като цените изпреварват растежа на заплатите и пенсиите в много развити икономики и особено в развиващите се, каквато е и родната българска икономика.

Доходите от пенсии доближават доходите от заплати в някои области

Доходите от пенсии доближават доходите от заплати в някои области

Анализ на Института за пазарна икономика

Това може да има голямо въздействие върху пенсиите, тъй като спестителите и пенсионерите се опитват да запазят покупателната си способност на фона на най-тежката криза в цената на живота от десетилетия, а пенсионните фондове работят по-усилено, за да поддържат темпото на инфлацията.

Сред най-силно засегнатите от нарастващата инфлация ще бъдат самите пенсионери, особено тези с по-ниски или фиксирани доходи, чиито пари трябва да нараснат сериозно, за да плащат за недискреционни артикули, като храна и енергия.

"Това, което ще навреди на хората повече, са тези, които са се пенсионирали и нямат определен анюитет", каза Дейвид Нокс, старши партньор в Mercer Australia. Анюитетът е финансов продукт, който обикновено се използва от пенсионери, който осигурява гарантиран доход през целия живот.

Дори държавните пенсии, които обикновено правят годишни корекции, известни като "корекции на разходите за живот" (COLA), за да отчитат нарастващата инфлация, в много случаи се мъчат да поддържат темпа.

"Типичната пенсионна система дава 1-2% COLA всяка година. Виждаме, че разходите се увеличават с толкова всеки месец", каза Крис Джейнуей, основател на финансовата консултантска фирма Fourth Point Wealth. "За тези, които са се пенсионирали с фиксиран доход, е огромна тежест да наблюдават как разходите им за храна и пътуване се увеличават толкова значително."

Междувременно спестителите, които все още са в трудовия си живот, могат да бъдат изкушени да намалят или спрат пенсионните си вноски или дори да посегнат към пенсионните си фондове, за да покрият краткосрочните разходи. Но финансовите съветници предупреждават срещу подобни ходове, когато е възможно.

Как да защитите парите си като работник?

Ако сте преди пенсиониране, експертите съветват да продължите да насочвате всички пари, от които не се нуждаете, за лесни за достъп пари в пенсии и инвестиции. Това ще ви даде най-добрия шанс да преодолее ефектите от инфлацията с течение на времето.

"За по-младите работници, които имат време да видят, че заплатите им настигнат инфлацията и които, следвайки общоприетите схващания, може да имат значителна експозиция към пазарите на акции въздействието на инфлацията е болезнено за момента, но в повечето случаи е малко вероятно да бъде опустошително в дългосрочен план", каза Люк Бейли, старши съветник в американската адвокатска кантора Clark Hill.

Наистина, сега може да е подходящ момент да увеличите вашите пенсионни спестявания, като вложите допълнителни средства в частна пенсия или алтернативни инвестиции.

Физическите лица може да искат да обмислят инвестиране на средства над и извън него (задължителни вноски) в самонасочена сметка за пенсиониране.

Домакинствата не харчат натрупаните $2,7 трлн. спестявания

Домакинствата не харчат натрупаните $2,7 трлн. спестявания

Икономисти се надяваха, че скътаните пари ще подкрепят икономиките

Колкото по-рано сте в трудовата си кариера, толкова по-голям риск може да обмислите да поемете във вашите инвестиции, за да получите най-голяма възвръщаемост в дългосрочен план. Въпреки това, когато стигнете до по-късните етапи на вашето работно пътуване, може да искате да намалите това ниво на риск, за да се подготвите за оттегляне.

Как да защитите парите си като пенсионер?

Ако вече сте в пенсиониране, има редица инструменти, които можете да обмислите, за да управлявате по-добре пенсията си, включително конвертиране в анюитет или закупуване на финансови продукти, специално предназначени да победят инфлацията. Това може да включва държавни ценни книжа, защитени от инфлация (TIPS) в САЩ, според някои финансови съветници.

"Инвестирането в TIP е отбранителен ход и няма да спечели обратно долари, които вече са загубени от инфлацията, но сега може да е подходящ момент да получите известна експозиция към тях, за да се предпазите от опустошенията на бъдещата инфлация по относително нискорисков начин", каза Бейли.

Пенсионерите също могат да обмислят преместването на парите си от банката, където паричните спестявания се изчерпват, дори когато лихвените проценти се повишават постоянно, и в алтернативни краткосрочни и средносрочни инвестиции.

"Там има урок, който трябва да се научат от пенсионерите, че ако искат да изтеглят парите си през следващите няколко години, да не ги влагат всички в банката. Търсете по-широк спектър от инвестиции", каза Нокс.

Това може да включва инвестиране в широки фондове или избор на акции, които могат да се справят добре в стагфлационна среда. Стагфлацията се отнася до среда на бавен икономически растеж, съчетан с нарастваща инфлация.

"Отбранителните акции в сектори, които ще се справят най-добре, ако икономиката се премести в стагфлационна територия, включват иронично комуналните услуги, но също така и здравеопазване и потребителските стоки", каза Ед Монк, асоцииран директор за лични инвестиции във Fidelity International.

"Енергийният сектор е друго място за разглеждане, като компании като Shell и BP се възползват от повишаването на цените на енергията", добави той.

По-незабавно обаче може да е разумно да се намалят всички несъществени разходи и да се използват техники за спестяване на пари, като седмични бюджетни проверки, докато пазарите станат по-стабилни.

"Семействата, и особено възрастните, трябва да започнат да мислят критично за бюджета си в такива моменти. Те вероятно са планирали 3% инфлация преди пенсионирането и скокове до 8% плюс процента драстично променят този план", каза Джейнуей.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари

Разумните мерки при висока инфлация

Разумните мерки при висока инфлация

У нас това е най-високата инфлация от 2008 г.