Япония ще представи нов пакет от икономически стимули в размер на над 1 трилион долара, показват документи, цитирани от Bloomberg. Това ще е втората мащабна финансова инжекция в икономиката в рамките на едва месец.

Планът за 117 трилиона йени или 1,1 трилиона долара включва допълнителни гаранции за заеми и други стимули за частния сектор, както и 31,9 трилиона йени под формата на държавни разходи, които ще бъдат покрити с пускането на нова емисия облигации.

Новият пакет стимули е бил финализиран в края на миналата седмица, след като официалните данни показаха, че икономиката на Япония е навлязла в дълбока рецесия.

Япония спасява икономиката си с $1 трилион

Третата най-голяма икономика в света търси спасение от коронавируса с $1 трилион

Значителна част от средствата ще бъдат за подкрепа на домакинствата и малкия бизнес

Така усилията за ограничаването на най-големият публичен дълг в света спрямо размера на брутния вътрешен продукт остават на заден план в опитите за спасяване на икономиката.

Докато през миналата седмица правителството в азиатската страна сложи край на въведеното извънредно положение след намаляването на новите случаи на вируса, перспективите за икономиката остават мрачни.

Анализаторите очакват БВП да се свие с над 20% през това тримесечие. Опасенията на експертите са, че възстановяването може да бъде бавно заради натиска върху износа, туризма и инвестициите в страната.