Южна Корея забрани Bitcoin и останалите виртуални валути, а финансовите институции в страната вече нямат право да ги използват като разплащателно средство.

Според забраната, която бе официално обявена от администрацията на премиера Лий Нак-йон, финансовите институции нямат право да купуват, да продават или дори да поддържат наличност от криптовалута.

Сред тях попада и bitcoin, който избухна през последните месеци и в момента се търгува около 17 000 долара за брой и е много успешен в Южна Корея.

Азиатската държава, която е 11-ата най-голяма икономика в света, формира около 1/5 от световните транзакции с криптовалутата, което е 10 пъти повече от дела й в световната икономика.

Почти 1 милион южнокорейци - особено малки инвеститори - държат bitcoin, a търсенето в страната е толкова силно, че цените на дигиталното разплащателно средство са с 20% по-високи от тези в САЩ - водещият световен пазар на bitcoin.

Русия забранява Bitcoin

Още една голяма икономика забранява Bitcoin

Използването им води до неоправдано високи рискове

Забрана за фирмите

Забраната на властите важи и за фирмите, които също нямат право да издават биткойни и да се разплащат с тях.

Ограничението доведе до спад от почти 5% на валутата на Bithumb, най-големият пазар за биткойни в Южна Корея.

Въпреки това трансакциите с биткойни остават разрешени в страната и няма специален данък върху печалбите, реализирани от виртуални валути.

В неделя най-актуалната криптовалута направи фурор при дебюта си на борсата в Чикаго, като инвеститорите разчитаха на признаването на виртуалната валута, която все още поражда големи страхове от спекулативен балон.