Централната банка на Япония повиши основния си лихвен процент за първи път от 2007 г. и изостави контрола върху доходността на десетгодишните държавни облигации след двудневно заседание, което приключи във вторник.

В широко очаквано решение Банката на Япония се отказа от политиката, въведена от 2016 г., която прилагаше такса от 0,1% върху някои финансови институции със свръхрезерви, паркирани при централната банка.

Краткосрочният лихвен процент по депозитите на търговските банки в Централната банка вече е в диапазона от 0% до 0,1% годишно, преди това беше минус 0,1%, се казва в изявление на японската централна банка.

Централната банка на Япония беше последната сред световните централни банки, която запази лихвите на отрицателно ниво, определено през февруари 2016 година.

Япония: Вижда се краят на отрицателните лихви

Япония: Вижда се краят на отрицателните лихви

Потребителската инфлация през януари надмина прогнозите и се задържа на целта на централната банка от 2%

Преди срещата през март Централната банка насочваше доходността на 10-годишните японски държавни облигации около нула, позволявайки максимални колебания до 1% годишно. Беше решено да се откаже от тази политика.

Банката на Япония възнамерява да се откаже от закупуването на ценни книжа на борсово търгувани фондове и японски фондове за недвижими имоти, както и постепенно, в течение на годината, да премахне закупуването на корпоративни облигации. Покупките на държавни облигации ще продължат.

Японският регулатор от години се бори с ниската инфлация чрез ултраразхлабена парична политика, пише CNBC. Въпреки това, индексът на потребителските цени без енергията и хранителните продукти надвишава целта от 2% повече от година и въпреки че ръководството на Централната банка преди това отдаваше това на външни фактори, напоследък се забелязват сигнали за по-устойчив инфлационен натиск.

Икономиката на Япония регистрира значителен спад

Третата икономика в света регистрира значителен спад

Наблюдава се рязко влошаване на данните за БВП през третото тримесечие

По-специално, миналата седмица най-големият профсъюз в Япония Rengo обяви, че в резултат на преговори водещите компании в страната ще увеличат заплатите на служителите средно с 5,28%, най-високата ставка от 33 години .

Японските пролетни преговори между компании и профсъюзи, известни като "шунто", са важен индикатор за бъдещия ръст на потребителските цени в страната. По-рано ръководителят на Японската централна банка Казуо Уеда каза, че резултатите от пролетните преговори между бизнеса и профсъюзите относно заплатите ще бъдат "ключов фактор", който ще повлияе на решението на Централната банка за лихвите.

Японските акции приключиха с повишение във вторник, докато йената падна до 150 за долар, след като Централната банка на Япония, както се очакваше, сложи край на осемте години на отрицателни лихвени проценти и постави началото на първото затягане на националната политика от 2007 г. насам, отбелязва Reuters.