Венецуела ще използва новата си криптовалута - Petro, за да плаща на Русия за доставката на автомобилни части.

Използването на криптовалутата на страната беше обсъдено на заседанието на скорошна междуправителствена комисия между двете държави.

"Въпросите на сътрудничеството включват закупуването на автомобилни части и компоненти, гуми и батерии, както и сглобяването на тези автомобили у нас и начините на плащане, в които включваме плащанията с използването на Petro", обясни министърът на търговията на Венецуела Хосе Виелма Мора.

Наред с износа на автомобилни части, Русия изразява интерес към вноса на различни стоки, като стомана, алуминий, кафе и какао от Венецуела, добави министърът.

Двете държави продължават да увеличават обема на двустранната търговия, като оборотът в търговията се отчита на 459 млн. Долара през 2017 г.

През февруари закъсалата латиноамериканска държава се превърна в първата страна, която пусна своя криптовалута. Президентът Николас Мадуро приветства новата валута, възприемайки я като начин страната да бъде сред най-добрите в световните технологии.

Мадуро обяви, че Petro е събрала 735 млн. долара в първия си ден на предварителна продажба.

Криптовалутата се подкрепя от петролните запаси на Венецуела, най-големите в света. Мадуро обяви намеренията си да стартира и втора криптовалута, подкрепена от благородни метали.