Все повече институции възприемат биткойна в балансите си и като средство за разплащане. Но някои експерти казват, че криптовалутата не е подходяща като метод за разплащане. Министърът на финансите Джанет Йелен каза в края на февруари, че биткойнът е "изключително неефективен начин за провеждане на транзакции".

Изданието Insider попита петима експерти дали според тях биткойнът ще се превърне в популярен начин на плащане на стоки и услуги.

Тъй като все повече институции възприемат идеята да приемат биткойна като средство за плащане - от Tesla до PayPal, критиките за подобен ход нарастват, особено в светлината на скорошната нестабилна търговия с криптовалутата. Огромните колебания в цените на криптовалутата, както и крайното й предлагане са посочени като двете основни причини, поради които тя не може да бъде ефективен метод на плащане.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън е един от тези критици. Тя изрази съмненията си, че биткойн някога е бил използван за транзакции. "Не мисля, че биткойнът се използва широко като механизъм за транзакции", каза Йелън пред DealBook DC Policy Project. "Това е изключително неефективен начин за провеждане на транзакции и количеството енергия, което се изразходва за обработката на тези транзакции, е потресаващо."

Биткойнът, който започна да циркулира през 2009 г., е привлекателен със своята сигурност, анонимност и децентрализиран характер. За някои възможността тя да се използва като плащане е изключителна. "Докато биткойнът може един ден да се използва като основен метод на плащане, настоящото използване на криптовалутата е - като средство за съхранение на стойността и хеджиране срещу инфлацията", каза Адам Липоски, ръководител на екосистемни операции в Pocket Network.

Други обаче са по-твърди в мненията си, че активът не е валута и никога няма да бъде средство за разплащане.

Ето какво смятат петимата експерти:

"Съществува общоприетото схващане, че за да може биткойнът да процъфтява, той трябва да стане широко приет като начин на плащане. Това не е правилно. Биткойн никога няма да замести парите на масовия потребителски пазар. Той е твърде бавен, скъп, и нестабилен за тази цел. Стабилните монети ще изпълняват тази цел. Ето защо изобретихме Tether. И това е добре. Биткойнът има огромна стойност в други случаи на употреба. Той няма равен по отношение на трансграничните сделки. Само тази цел би оправдала пазарна капитализация от 5 трилиона долара. Трябва да се отдалечим от мисленето за биткойн като за глобално средство за разплащане между потребители. Той не е подходящ за тази цел, нито успехът му зависи от това." - смята Уилям Куигли, управляващ директор в Magnetic, блокчейн и криптовалутна инвестиционна фирма и инкубатор.

"Чувствам, че сме стигнали твърде далеч по пътя на биткойна като средство за съхранение на стойността и не толкова далеч като начин на плащане. По-сходен със златото, отколкото да речем с еврото, може да има някои случаи на употреба като начин на плащане, но не мисля, че скоро ще го използвате за закупуване на хранителни стоки." - смята Джефри Уанг, ръководител на в Amber Group, фирма за финансови услуги за криптовалути.

"Ако сте купили 50 000 доларова Tesla с четири биткойни на 1 октомври, тази покупка сега има алтернативна цена от 212 000 долара, тъй като цената на биткойн се е повишила от 10 000 до 53 000 долара за тези четири месеца и половина." Този тип волатилност не е подходящ за транзакции в една икономика." - смята Робърт Минтер, директор на инвестиционната стратегия, Aberdeen Standard Investments, глобален мениджър на активи.

"Ние вярваме, че биткойнът се развива, за да се превърне в цифрово злато, известно още като средство за съхраняване за стойност. Виртуалните валути като USDC трябва по-добре да поемат ролята на основен метод на плащане." - смята Алекс Жао, главен изпълнителен директор на Standard Hashrate Group, отворена платформа за добиване на биткойн.

"Не и в близко бъдеще и вероятно никога. Стойността на биткойна е твърде ненадеждна за всеки корпоративен клиент в момента. Може би, когато заплатите ще се изплаща в BTC някой ден, но ми е трудно да повярвам, че това ще се случи през следващите "Х" години. Представете си, че купувате кола за 1 BTC и заплатата ви се изплаща в щатски долари. Колата лесно може да бъде с хиляди долари по-скъпа или по-евтина за седмица. Не вярвам светът да е готов за това." - според Юлиус де Кемпенаер, старши технически анализатор в StockCharts.com, платформа за технически анализ и финансови данни.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на биткойн, или други финансови активи на фондовите пазари