В средата на май 2022 година сривът на стейбълкойна Terra предизвика вълни от реакции във Вашингтон, привличайки вниманието на най-висшите политици в Америка и добавяйки спешност към продължаващия дебат в Конгреса на САЩ относно регулирането на криптовалутите.

В своя пик в началото на май, токенът TerraUSD, известен също със своя тикер UST, беше третия най-популярен стейбълкойн с пазарна капитализация от близо $20 милиарда. Само няколко седмици по-късно блокчейнът спря да функционира и инвеститорите в монетата и свързаната с нея криптовалута LUNA видяха как милиарди от богатствата им изчезват.

"Пазарите, в средата на май, определено привлякоха вниманието на Вашингтон", каза Рон Хамънд, директор по връзки с правителството в Blockchain Association, група за крипто индустрия, пред MarketWatch.

"Определено има група инвеститори, които са загубили много пари и това предизвиква безпокойство у хората от Капитолийския хълм".

Как сривът на стейбълкойните разтърси криптопазара

Как сривът на стейбълкойните разтърси криптопазара

Уязвимостта на криптовалутите е все по-видима

Той прогнозира, че през следващите седмици ще има множество нови предложения, някои двупартийни, за регулиране на стейблкойните и други аспекти на крипто екосистемата. Стейбълкойните са вид криптовалута, чиято цел е да поддържа стабилна стойност спрямо щатския долар и се използват предимно от крипто търговците за паркиране на неинвестирани средства, така че да са в безопасност от променливите колебания в цената, които характеризират активи като биткойн и етер.

След колапса на Terra, други стабилни монети претърпяха волатилност и вълна от обратно изкупуване. Tether, най-голямата стабилна монета по пазарна капитализация, за кратко наруши връзката си с долара, по това време, и оттогава получи 7 милиарда долара обратно изкупуване.

Tether каза в публикация в блога си, че клечката никога не е била счупена, защото продължава да уважава изкупуването на 1 долар за един тетър, дори ако цената на някои борси падна под тази граница.

Драмата беше достатъчна, за да може министърът на финансите Джанет Йелън да накара Конгреса бързо да приеме нова регулаторна рамка, а сенаторът от Пенсилвания Пат Туми, най-висшият републиканец в банковия комитет на Сената, да проведе пресконференция, в която да рекламира своето законодателство в тази област.

Защо политиците не спират да се тревожат за стабилните монети?

Стабилните монети се конкурират с банки и други регулирани финансови институции, така че регулаторите смятат, че те трябва да следват подобни правила, за да насърчат равнопоставени условия и за да защитят инвеститорите и да ги предпазят от финансова зараза.

Поддържаните с активи стабилни монети като Tether и USD Coin изглеждат много като банки, според Даниел Нийлсън, паричен икономист в Bard College, който изучава криптовалутите. Tether издава токени, които обещава да изкупи за 1 долар във всеки един момент, и за да подкрепи тези искове, Tether казва, че поддържа резерви, равни по стойност на неизплатения tether.

"Икономически това е банка и това означава, че един ден, както при Terra, всеки ще иска парите си обратно и това е предизвикателство, пред което банките са изправени поне от хиляда години", каза Нийлсън.

Междувременно, с нарастването на популярността на Tether и другите стабилни монети, те стават все по-интегрирани в по-широката финансова система чрез закупуване на търговски и държавни дългове с резервните си фондове.

"Tether е по-голям от повечето взаимни фондове, които традиционно са най-големите играчи в търговските книжа", каза Нийлсън и ролята му само ще нараства на този пазар и на пазара на държавния дълг с нарастването на системата Tether.

"Изгражда се сложен набор от финансови връзки. Не мога да ви кажа каква ще бъде сламката, която ще пречупи гърба на камилата, но един ден ще отиде твърде далеч." Tether каза в коментари по имейл до MarketWatch, че "публикува информация за падежите и рейтингите на всички наши търговски книжа" и че "притежанията му на търговски книжа са намалели значително като процент от нашите резерви" през последните тримесечия.

Кой трябва да регулира стабилните монети?

Администрацията на американския президент Джо Байдън вярва, че подобният на банката характер на стейблкойните означава, че издаването на стейблкойни трябва да бъде ограничено до федерално регулирани банки, както беше изразено в работен документ, публикуван през ноември. Туми и други републиканци в Конгреса се застъпиха за рамка, която дава на емитентите възможност да бъдат регулирани от различни субекти в зависимост от техния бизнес модел.

Туми се фокусира върху възможността стейблкойните да се появят като конкуренти на платежните услуги и следователно трябва да бъдат регулирани от държавите като преносители на пари. Републиканецът от Пенсилвания не се кандидатира за преизбиране тази година. Пол Купиец, икономист от American Enterprise Institute, подкрепя този подход, тъй като вижда потенциала на стейблкойните да насърчават иновациите в разплащателната индустрия.

"Стейбълкойните за плащане са по същество като паричен превод или пътнически чек, единствената разлика е, че се изчистват и се уреждат в интернет с помощта на някакъв вид блокчейн", каза той. "Western Union и Paypal работят в тази рамка."

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на криптовалути