В началото на търговията в петък курсът на долара е слабо подвижен по отношение на повечето световни валути. В същото време японската йена прави опит да се вдигне на фона на отслабения интерес на инвеститорите към рискови активи след противоречивите сигнали за хода на преговорите между САЩ и Китай. Златото опитва да се възстанови след вчерашния ценови спад с 1,6 на сто.

Общата валута днес сутринта се разменя спрямо американската по $1,1052 за евро при курс $1,1050 за евро в края на търговията в четвъртък.

В петък на пазара за евро дават по 120,76 йени в сравнение с 120,75 йени вчера при закриване на валутната сесия.

Доларът се търгува по отношение на японката валута на ниво 109,27 йени спрямо 109,28 йени ден по-рано.

Американската валута в четвъртък рязко поскъпна, достигайки максимално за 5 месеца ниво по отношение на японската йена. Подемът се дължеше на сигналите за значителен прогрес в търговските преговори между САЩ и Китай. Представител на китайското търговско министерство съобщи, че Вашингтон и Пекин са договорили постепенна отвяна на въведените по-рано взаимни по-високи мита в рамките на първия етап от споразумението за урегулиране на търговския конфликт. От търговското министерство на САЩ потвърдиха пред Bloomberg, че споразумението за постепенна отмяна на митата ще влезе в първия етап на решаване на търговските спорове между двете страни.

В същото време съветникът по търговските въпроси в Белия дом Питър Наваро заяви, че засега между Вашингтон и Пекин не е било постигнато каквото и да били споразумение за понижаване или отмяна на митата в двустранната търговия.

На този фон стойността на златото расте в петък, отигравайки рязкото падане на цената в четвъртък с 1,6% заради оптимизма около прогреса в търговските преговори между САЩ и Китай.

Декемврийските фючърси за златото днес сутринта на нюйоркската борса Comex поскъпват с 3,45 долара, или с 0,24%, до 1469,85 долара за тройунция. Цената на декемврийските фючърси на среброто се понижават с 0,19%, до 16,977 долара за унция.