Цената на златото и среброто в петък сутринта нараства умерено след значителен спад предния ден. В същото време в САЩ приемането на програма за мащабни държавни разходи за подкрепа на икономиката става все по-видимо.

Според данните от днешната търговия, цената на априлските фючърси за жълтия метал на борсата Comex в Ню Йорк се покачва с 0,26%, или с 4,7 долара, до 1 795,9 долара за тройунция.

Мартенските фючърси за сребро поскъпват с 0,74% до 26,427 долара за унция.

В четвъртък цената на златото падна под 1800 долара за първи път тази година, а от началото на месеца металът поевтиня с почти 3%. Среброто, въпреки рязкото покачване на стойността по-рано, в края на тази волатилна седмица също остана на минус, като поевтиня с 2%.

Инвеститорите в петък отново насочиха вниманието си към приемането на пакет от мерки за подкрепа на американската икономика, който носи рискове от нарастване на инфлацията и обезценяване на долара. Но това пък е положителен фактор за котировките на благородни метали.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън предложи да се приеме програма от 1,9 трилиона долара за държавни разходи в подкрепа на икономиката и други дейности, но много републиканци и отделни демократи се противопоставят. В същото време в сряда Камарата на представителите с мнозинство от гласовете на демократите прие бюджетна резолюция, която дава приоритет на приемането на пакета.

"С много малко дискусии и надзор в Конгреса, ускоряващи приемането на пакета за мегастимулиране, наистина очаквам доларовата сила да отслабне през следващите сесии и златото може да се възстанови", заяви вицепрезидентът на Gold Mining Inc Джеф Райт, цитиран от Market Watch.