Цената на златото се понижава в понеделник сутринта. Пазарите продължават да очакват сигнали за бъдещата политика на Федералния резерв на САЩ.

Според данните от днешната търговия, към 9:45 часа българско време цената на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижава с 5,50 долара, или с 0,33%, до 1671,1 долара за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се търгуват по 1668,78 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време цената на декемврийските фючърси за среброто спадна с 0,68% до 20,642 долара за унция.

Миналата седмица Фед повиши лихвения процент със 75 базисни пункта, както се очакваше, до 3,75-4% годишно. Американският паричен регулатор отбеляза, че по-нататъшно увеличение на ставката би било подходящо, като същевременно ситуацията позволява забавяне на скоростта на увеличение.

Според CME Group 62% от анализаторите очакват забавяне на темпа на растеж до 50 базисни пункта - до 4,25-4,5%, 39% поставят основата за запазване на темпото от 75 базисни пункта, до 4,5-4,75%.

Важно събитие от тази седмицата е статистиката за годишната инфлация в САЩ за октомври, която ще бъде публикувана в четвъртък, 10 октомври. Анализаторите очакват забавяне до 8% след 8,2% през септември, което може да бъде четвъртият пореден месец на спад.

Традиционно златото е чувствително към сигнали за промяна на лихвените ставки от Фед, тъй като това се отразява в стойността на долара, към който цената на скъпоценния метал е чувствителна. Затягането на паричната политика традиционно подкрепя долара, правейки златото по-малко достъпно за закупуване в други валути. В същото време сигналите за забавяне на темпа на нарастване на основната лихва са отрицателни за долара и положителни за цената на благородния метал.