Цената на златото в петък сутринта се понижава. Търговци и инвеститори продължават да очакват поредното повишението на лихвите от Федералния резерв на САЩ през декември.

Според данните от днешната търговия, към 9:35 часа българско време, декемврийската фючърсна цена на златото на нюйоркската борса Comex е 1766,50 долара за тройунция.

Скъпоценният метал се търгува на спот пазара по 1763,77 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

В същото време цената на декемврийските фючърси за среброто спадна с 1,82% до 21,133 долара за унция.

От началото на седмицата златото може да покаже спад след две седмици на растеж, а от началото на ноември цената на благородния метал се повиши със 7,6%, от около 1640 долара за тройунция.

Инвеститорите са предпазливи в петък, продължавайки да оценяват перспективите за политиката на Фед. Пазарите очакват регулаторът отново да повиши лихвените проценти през декември, но да забави темпа на увеличение до 50 базисни пункта след четири повишения от 75 базисни пункта. В същото време представители на американската централна банка декларират своя ангажимент за по-нататъшно затягане на паричната политика на фона на все още високата инфлация.

Златото е чувствително към сигналите от Фед, тъй като действията на регулатора влияят върху курса на долара.

Като цяло търговията показва волатилност в края на седмицата. Доларът поевтинява спрямо останалите световни валути, но всъщност и златото и петролът поевтиняват. Обикновено обезценяването на американската валута, напротив, подкрепя котировките на суровините, което ги прави по-достъпна за притежателите на друга валута.