Цената на златото във вторник сутринта спада на фона на укрепването на долара и нарастващата доходност на американските държавни облигации.

Според данните от днешната търговия, към 9:40 часа българско време котировките за августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижават с 8,3 долара, или с 0,43%, до 1962,9 долара за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се продават по 1952,21 долара за една тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време цената на юлските фючърси за среброто се покачва с 0,10% до 23,96 долара за унция.

Във вторник доларовият индекс (курсът спрямо кошница от валути на шест страни - основни търговски партньори на САЩ) се повиши с 0,05%, до 102,57 пункта. По този начин повишаването на обменния курс на долара традиционно оказва натиск върху котировките на златото, тъй като прави метала по-малко достъпен за притежателите на други валути.

Също така, за спада в цената на златото допринася и ръста на доходността на американските държавни облигации. Така например доходността на десетгодишните държавни облигации (US Treasuries) расте до 3,802% от нивото на последното затваряне от 3,772%. Държавните облигации на САЩ са алтернатива на златото като актив за "сигурни инвестиции", така че техните котировки като правило имат разнопосочна динамика.