Цената на златото се повишава във вторник сутринта на фона на отслабването на долара спрямо основните световни валути. Интересът към скъпоценния метал се поддържа и заради продължаващата несигурност около ситуацията с коронавируса, сочат данните от търговията.

Стойността на юнските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк днес сутринта нарасна с 0,07% или с 1,25 долара до 1,771,85 долара за тройунция.

Цената на майските сребърни фючърси се повиши в същото време с 0,48% до 25,962 долара за унция.

В понеделник златото спадна донякъде, като същевременно се консолидира около 1 770 долара за унция. Като цяло цената на метала се поддържа на сегашното ниво от отслабването на долара спрямо световните валути.

В края на миналата седмица цената на златото се повиши над 1,78 хиляди долара за унция за първи път от почти два месеца. В същото време доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) спадна под 91 пункта за първи път от началото на март. По-слабият долар прави златото по достъпно за инвеститорите, притежаващи различна валута, което подкрепя стойността на метала.

Остават и рисковете, свързани с пандемията от коронавирус. Страховете на търговците са свързани не само с проблемите при изпълнението на програмата за ваксинация в Европа, но и с нарастването на новите случаи на инфекция в Япония и Индия. Американските фондови пазари прекъснаха рекордния си ръст миналата седмица, което също е положително за традиционно по-стабилното злато.