Златото се търгува над 1710 долара за тройунция в петък сутринта на фона на обезценяването на долара ден по-рано. Пазарите очакват повишение на лихвения процент от Федералния резерв на САЩ следващата седмица.

Според данните от днешната търговия към 9:45 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нарасна с 0,05%, до 1713,00 долара за тройунция.

Благородният метал се търгува на спот пазара по1716,79 долара за унция, информира Ройтерс.

Септемврийските фючърси на среброто паднаха с 0,18% до 18,685 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) в четвъртък падна с 0,4%, падайки под 107 пункта до затварянето. Отслабването на долара подкрепя търсенето на злато, което в този случай става по-достъпно при покупка от инвеститори, притежаващи друга валута.

Вчера Европейската централна банка обяви увеличение на основните си лихвени ставки с 50 базисни пункта наведнъж до 0,5% годишно от нула. Това бе първото увеличение от 2011 година. Укрепването на еврото задържа долара, който отстъпи от високите си нивата от миналата седмица.

"Най-накрая започваме да виждаме известна слабост в доларовия индекс и златото се възстановява от нивото на разпродажба, като сега се покачва над $1700. Сега очакваме бягството към долара да започне да избледнява в полза на златото като реално и надежден хедж срещу инфлацията", отбелязва мениджърът Guardian Gold Australia Джон Фини, цитиран от Bloomberg.

Вниманието на търговците е насочено главно към паричната политика на големите централни банки. Системата на Федералния резерв на САЩ може да обяви ново повишаване на основния лихвен процент следващата седмица. Според CME Group 70% от анализаторите прогнозират увеличение на лихвения процент от 75 базисни пункта, до 2,25-2,5%, 30% от анализаторите прогнозират увеличение от 100 базисни пункта наведнъж, до диапазона 2,5-2,75%.