Цената на златото във вторник сутринта продължава да расте за трета поредна търговска сесия, котировките се подкрепят от обезценяването на долара.

Според данните от сутрешната търговия, августовските фючърси за златото поскъпнаха на Нюйоркската фондова борса Comex с 0,43% или с 8,15 долара до 1 913,45 долара за тройунция.

Сребърните фючърси за юли повишиха цената си с 1,23% до $28,358 за унция.

Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) намалява с 0,23%, до 89,82 пункта. По-евтиният долар прави златото по-достъпно за инвеститорите, които притежават различна от щатската валута.

Основният фактор на пазарите остава статистиката за безработицата в САЩ, която ще бъде публикувана в петък. Тези данни се вземат предвид от Федералния резерв при вземане на решения за мерките за подкрепа на икономиката. Търговците оценяват перспективите за промяна на политиката на регулатора след данните за ускоряване на инфлацията в страната.

Американският монетарен регулатор многократно е заявявал, че се очаква временен скок на инфлацията и в тази връзка параметрите на подкрепата на Фед за икономиката няма да се променят.

"В крайна сметка, докато Фед отказва да променя паричната си политика в отговор на нарастващата инфлация, реалните лихвени проценти ще продължат да намаляват ... което е положително за златото", цитира Wall Street Journal анализаторите на Commerzbank.