Цената на златото расте слабо във вторник сутринта, инвеститорите очакват статистика за инфлацията в САЩ, това показват данните от днешната търговията.

Сутринта августовските фючърси на златото поскъпнаха на Нюйоркската фондова борса Comex с 0,1% или с 1,9 долара до 1900,7 долара за тройунция.

Цената на сребърните фючърси за юли паднаха с 0,24% до 27,95 долара за унция.

Основното внимание на пазарите тази седмица ще бъде насочено към данните за инфлацията в САЩ. Потребителските цени в страната през май се очаква да нараснат с 4,7% на годишна база, след като се покачиха с 4,2% през април. Статистическите данни ще бъдат публикувани в четвъртък.

Страховете на инвеститорите от ускоряване на инфлацията се отнасят и до динамиката на златото. Началото на постепенно затягане на паричната политика на Федералния резерв на САЩ ще допринесе за укрепването на долара. Силният долар от своя страна ще се отрази негативно на стойността на златото.

"Златото си "взема малка глътка въздух", преди да направи следващата стъпка към границата от 1900 долара", каза анализаторът на Commerzbank Карстен Фрич, цитиран от Bloomberg. В същото време експертът също така отбеляза, че като цяло в дългосрочен план средата за златото остава благоприятна.