Цените на златото се повишават в петък сутринта като част от корекцията след силния спада в четвъртък с повече от 2%, когато доларът се засили след силната статистика на продажбите на дребно в САЩ.

Данните от днешната търговията показват, че цената на декемврийските фючърси за злато на Нюйоркската фондова борса Comex е нараснала с 0,16%, или с 2,75 долара, до 1759,45 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси на среброто в същото време са поскъпнали 0,71% до 22,955 долара за тройунция.

В четвъртък златото поевтиня с повече от 2%, а по време на търговията цената му падна под 1750 долара за унция. Търсенето на злато, което е сигурно убежище, падна заради укрепването на щатската валута след публикуването на силни статистически данни, подкрепящи оптимизма около възстановяването на икономиката на САЩ. Сега обаче стойността на благородния метал се коригира.

Министерството на търговията на САЩ съобщи вчера, че обемът на продажбите на дребно в страната през август се е увеличил с 0,7% спрямо юли, докато напротив, анализаторите прогнозираха спад от 0,8%.

През седмицата бяха публикувани и данни за инфлацията и промишленото производство в САЩ, които също се оказаха положителни. През август растежът на потребителските цени, както се очакваше, се забави на годишна база до 5,3%, а обемът промишленото производство се е увеличило с 0,4% спрямо юли.

На този фон очакванията, че Федералният резерв може да затегне политиката си, се увеличиха, което подкрепи долара. С по-скъп долар златото става по-малко печеливш актив за инвеститорите и стойността на благородния метал пада. Доларовият индекс се повиши с 0,35% в четвъртък, но днес той се е понижил с 0,09% до 92,85 пункта.