Цената на златото е стабилна като леко се покачва в четвъртък сутринта след публикуването на макроикономическа статистика в САЩ, сочат данните от днешната търговия.

Към 9:35 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се повиши с $3,8, или с 0,19%, до $1965,50 за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се търгуват по 1961,68 долара за една тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време цената на септемврийските фючърси на среброто се покачиха с 0,27% до 24,21 долара за унция.

Ден по-рано беше публикувана статистика за инфлацията в САЩ, която се отрази на стойността на американската валута и съответно върху цената на златото. Традиционно облекчаването на паричната политика задържа долара и поддържа стойността на скъпоценния метал. Годишната инфлация в страната през юни се забави до 3% от 4% месец по-рано, въпреки че експертите очакваха забавяне до едва 3,1%.

В сряда доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави, които са основни търговски партньори на САЩ) се понижи с 1,21%, до 100,5 пункта, спрямо което цената на златото се повиши с 1,27%, до 1961,70 долара за тройунция.

Обезценяването на долара прави златото по-достъпно за закупуване от притежатели на други валути и обратно. В същото време в четвъртък сутринта курсът на долара се стабилизира, спрямо което и цената на благородния метал се стабилизира. Така например доларовият индекс се понижава символично с 0,03%, до 100,49 пункта.