Една от най-мащабните трансформации е в ход в софтуерния бизнес на Google. Операционната система за компютри ChromeOS ще стъпи върху технологии от мобилната Android, за да бъдат по-бързо интегрирани в нея различни AI функционалности, обяви компанията в блога си.

Това е важно, защото е решителна стъпка към прекратяването на 13-годишното паралелно развитие на двете платформи.

Android или iOS: На кого са по-верни потребителите?

Android или iOS: На кого са по-верни потребителите?

Android излезе напред заради подобренията, които направи Google

Когато се появи на пазара ChromeOS на практика беше изключително ограничена Linux дистрибуция, изградена около едноименния браузър. Android, който също стъпва върху Linux, на теория също може да работи на компютри и е по-функционален, но Google не влагат големи ресурси в тази посока.

Идеята на ChromeOS беше, че потребителите ще използват предимно уеб приложения - и то на възможно най-скромен хардуер и при високо ниво на сигурност и контрол.

Тези характеристики направиха Chromebook лаптопите много популярни в образователната сфера на много пазари по света. Постепенно, обаче, Google и хардуерните им партньори започнаха да предлагат и по-мощни устройства за нуждите на бизнеса и индивидуалните потребители, като на свой ред ChromeOS получи възможност да работи с Android приложения.

Скоро Chrome ще може да пише текстове вместо вас

Скоро Chrome ще може да пише текстове вместо вас

Google вгражда изкуствен интелект в най-популярния браузър в света

Сега следващата стъпка е използването на Linux ядрото и framework-овете на мобилната операционна система. Оказва се, че, например, още от 2021 г. се работи по това Bluetooth функционалностите при двете операционни системи да се контролират от един и същи код.

Основен двигател за промяната според Google е изкуственият интелект - той вече навлиза на много нива в Android и компанията не вижда смисъл ChromeOS разработчиците да се налага да създават от нулата собствени решения.

Тепърва предстои да видим до какво ще доведе интеграцията на двете операционни системи и дали няма в крайна сметка от тях да остане само една.