Huawei Technologies изпревари Apple заемайки второто място в световните продажби на смартфони през второто тримесечие, утвърждавайки възхода на китайските марки.

Китайската компания достави 54.2 млн. телефона през тримесечието, с 41% повече от година по-рано, като за първи път надмина производителя на iPhone, според компанията за проучване на пазара IDC, цитирана от Bloomberg.

Телекомуникационният гигант държи 16% от пазара, в сравнение с 21% за Samsung и 12% за Apple. Китайските Xiaomi и Oppo допълват топ 5.

Huawei записа 15% ръст на приходите

Huawei записа 15% ръст на приходите

Маржът расте до 14%

Китайските производители на смартфони печелят влияние, тъй като вътрешният им пазар расте, а те се разрастват и в чужбина. Huawei навлезе в Европа и Африка, макар че не успя да пробие на огромния пазар в САЩ.

Apple продава своите модели на iPhone на по-високи цени от конкурентите си и печели от услуги като iTunes, които помогнаха на приходите й да надминат очакванията за тримесечието.

Huawei е съвсем близо до детронирането на Apple

Huawei е съвсем близо до детронирането на Apple

Китайската компания може да отнеме втората позиция на гиганта от Купертино в настоящото тримесечие

"Значението на изпреварването на Apple от Huawei през това тримесечие не може да бъде преувеличено", каза Бен Стантън, старши анализатор в маркетинговата компания Canalys, която също съобщи за промяната в тримесечния пазарен дял.

"За пръв път от 7 години Samsung и Apple не заемат първите 2 позиции. Отхвърлянето на Huawei от САЩ го принуди да работи по-силно в Азия и Европа, за да постигне целите си", посочи Стантън.

Huawei вече е втората най-продавана марка смартфони

Huawei вече е втората най-продавана марка смартфони

Canalys посочи, че второто тримесечие по принцип е слабо за Apple. Компанията от Купертино представя новите си модели по-късно през годината, след което обикновено се забелязва увеличение на продажбите през четвъртото и първото тримесечие.

Импулсът в продажбите на iPhone X, който струва 1000 долара, не се запазва през второто тримесечие, твърдят от компанията.

Стратегията на Huawei да се пребори за първото място на пазара на смартфони

Стратегията на Huawei да се пребори за първото място на пазара на смартфони

Китайската компания иска да изпревари Apple и Samsung през следващите години

В световен мащаб пазарът на смартфони продължи да забавя темпа си, като продажбите се понижиха с 1.8% за тримесечието до 342 млн. броя. Броят на смартфоните, продадени през 2017 г., спадна с 0.3% - първият спад след години на силен растеж, отчитат от IDC.

Приходите на Samsung също понесоха удар заради бавния пазар. Южнокорейската компания, която заедно със смартфоните произвежда карти с памет и екрани, отчете нетни приходи, които не оправдаха очакванията на анализаторите.

Huawei: В бизнеса със смартфони ще останат 3 или 4 компании

Huawei: В бизнеса със смартфони ще останат 3 или 4 компании

Всеки производител с под 10% дял е на загуба, твърди главният изпълнителен директор

"Импулсът на Huawei очевидно ще се отрази на Samsung, но той трябва да служи и като предупреждение за Apple, която трябва да продаде обеми, за да подкрепи своя разрастващ се бизнес с услуги", заяви Стантън в изявление.

"Ако Apple и Samsung искат да запазят позициите си на пазара, те трябва да направят портфейлите си по-конкурентни", препоръча той.