Наследникът на една от най-популярните конзоли в историята - Nintendo Switch, вече е в напреднал етап на разработка и някои от най-големите гейм студиа работят по първите игри за него, съобщава Video Games Chronicle, като се позовава на свои източници.

Очаква се премиерата на устройството да е през втората половина на следващата година.

Контекст: От Nintendo 64 през 1996 г. насам японската компания винаги е залагала не толкова на мощния хардуер, колкото на иновациите и богатата библиотека от качествени игри. Това помогна особено много на конзолата Switch. Тя излезе на пазара през 2017 г., като характеристиките ѝ са по-скромни от тези на PS4 и Xbox One (даже не коментираме актуалните PS5 и Xbox Series X), но пък може да се използва както в движение, така и с подобрена графика пред телевизора. Игрите от вселените на Mario, Zelda и Pokemon пък се превърнаха в бестселъри.

Nintendo навлезе с "гръм и трясък" в киното

Най-успешната компания за видео игри навлезе с гръм и трясък в киното

Филмът за Супер Марио е първи сериозен опит за нея да излезе от комфортната зона

Бестселър е и самата конзола Switch - тя е третата най-продавана в историята с около 130 млн. броя.

Въпреки цялата изобретателност на Nintendo и на разработчиците на игри, обаче, хардуерът вече е наистина доста стар и някои от най-новите игри осезаемо се "задъхват" на него. Задъхват се и продажбите, които на година спадат с над 16%.

Новата конзола на Nintendo донесе солиден успех за компанията. Но не за дълго

Новата конзола на Nintendo донесе солиден успех за компанията. Но не за дълго

Продуктът бързо достигна до рекорд

Детайли: Според източници на VGC някои партниращи си с Nintendo студиа вече се получили т.нар комплекти за разработка - хардуер, идентичен на този на бъдещата конзола, на който те да тестват своите игри. Това означава, че ключова част от подготовката на наследника на Switch вече е приключила - ясно е, например, какъв процесор и колко оперативна памет ще има.

Запазват се две от от ключовите характеристики на конзолата - ще може да се използва в домашни условия и навън, а освен това ще може да зарежда игри не само от онлайн магазин, но и от физически носител.

Според част от запознатите с работата, ще се използва LCD екран, а не OLED с цел да се намали цената на устройството - икономията ще позволи повече вградена памет. Switch е със само 32 GB, а съвременните игри често са няколко пъти по толкова заради висококачествените аудио-визуални елементи.

Битка на титаните: PlayStation 5 срещу Xbox Series X

Битка на титаните: PlayStation 5 срещу Xbox Series X

Коя конзола ще бъде по-желана? Преглед на техническите спецификации, дизайните и бизнес стратегиите зад двете устройства

Все още не е решено дали ще има обратна съвместимост с по-старите конзоли. Nintendo искат възможно най-голяма част от притежателите на Switch да направят ъпгрейд и за тях със сигурност ще е чудесно да могат да запазят библиотеката си от игри. Външните разработчици на игри обаче са против, защото смятат, че това би ударило по продажбите на заглавията им.

Какво предстои: Очакването е Nintendo отново да пуснат новата си конзола между две генерации на конкурентите си Sony и Microsoft. Проблемът е, че макар PS5 и Series X в момента да са на пазара от почти три години, всъщност за повечето геймъри те са почти "нови" - пандемията, затрудненията в доставките и доста високата първоначална цена пратиха за дълго време в "недостъпната" територия и двете конзоли, а и чак сега се натрупаха достатъчно заглавия, които разкриват потенциала на хардуера.

Предварителните поръчки за PlayStation 5 и Xbox Series X вече се препродават с огромни надценки

Предварителните поръчки за PlayStation 5 и Xbox Series X вече се препродават с огромни надценки

За каква сума може да закупите конзолата още днес?

Затова и очакването е да видим нещо ново от Nintendo към края на годината - може би даже за Коледа, когато продажбите са най-силни. За тази цел според наблюдатели ще бъдат хвърлени големи усилия наследникът на Switch да стартира с богата игрова библиотека - и докато четете това някой някъде работи с пълна пара по въпроса.