PlayStation 5 на Sony и Xbox Series X на Microsoft все още не са се появили в магазините, но показването на двете конзоли вече предизвиква бум на "черния пазар онлайн".

Търсенето на PlayStation 5 в сайтовете за препродажба надминава това на новия Xbox, а купувачите плащат все повече, за да се докоснат до дълго чаканите продукти първи, показват проучванията на пазара.

Това означава, че хората, които вече са направили успешна предварителна заявка за покупка на устройството, пускат още недоставените си устройства за препродажба. Оживеният пазар за препродажби предлага предварителен преглед на надпреварата между Sony и Microsoft за следващия месец, когато двете конкурентни компании ще пуснат новите си конзоли за глобалната публика, която на база предварителните поръчки може да се характеризира с привидно безкраен апетит за домашно забавление. Особено днес, когато новата вълна на коронавируса и съответно блокирането изглеждат неизбежни.

В САЩ потребителските разходи за хардуер, съдържание и аксесоари за видеоигри в момента са рекордно високи. Пандемията предизвиква нарастване на интереса към геймърството. А това донякъде облигира компаниите през пролетните и летните месеци да отговорят на засиленото търсене.

Изключително силно предварително търсене на най-чаканата гейминг конзола в света

Изключително силно предварително търсене на най-чаканата гейминг конзола в света

Ще продължи ли засиленият интерес към конзолите заради блокирането на Covid-19?

PlayStation 5 и Xbox Series S и X, най-новите конзоли на Sony и Microsoft, които идват цели седем години по-късно от предшествениците си, са сред най-очакваните джаджи този празничния сезон. Очаква се разходите за игри и конзоли през празниците да скочат с 24% спрямо миналата година. Следователно конзолите ще бъдат трудни за намиране, както прогнозира Мат Пискатела, анализатор в NPD.

Предварителните поръчки за новите конзоли стартираха през септември и бяха разпродадени почти веднага. А част от инвентара се озова в ръцете на препродавачите, които пускат обяви за новите устройства с големи надценки в платформи като EBay.

И двата продукта са силно желани, но търсенето е по-голямо за предварителните поръчки на PlayStation 5. В EBay има повече обяви за новата PlayStation, отколкото Xbox Series X според ShelfTrend, която проследява активността на уебсайта. Фирмата посочва и че повече от 9 300 предварителни поръчки на PlayStation вече имат нови собственици, което е почти двойна препродажба спрямо новия Xbox.

Средният брой оферти на всеки търг на PlayStation в EBay е бил 17,8 в сравнение с 12,3 за новия Xbox, показват данни на MarkSight - друг пазарен изследовател.

Препродавачите се възползваха от натрупването на желаещи да закупят новите конзоли, а след това повишиха цените. Предварителните поръчки на PlayStation 5 се препродават на средна цена от 871 долара, докато Xbox Series X - за 720 долара. Конзолите скоро ще бъдат пуснати в магазините на цена от 500 долара, което означава, че средната надценка на устройствата от препродавачи е 59%, посочват от MarkSight.

Битка на титаните: PlayStation 5 срещу Xbox Series X

Битка на титаните: PlayStation 5 срещу Xbox Series X

Коя конзола ще бъде по-желана? Преглед на техническите спецификации, дизайните и бизнес стратегиите зад двете устройства