Едва ли има много хора, които са на мнение, че придвижването до шотландския остров Мъл е лесно. Пътуването до там е сложно - един час с ферибот, а след това шофиране дори повече от час по тесни, криволичещи пътища. Националната британска поща Royal Mail обаче като че ли доближи далечното крайбрежие на Мъл - компанията осъществи първата си доставка чрез дрон до северния бряг на острова, пише Bloomberg.

Пакетът, съдържащ само един суичър, който според компанията е първата редовна пощенска доставка в света с малък безпилотен самолет, постави началото на една нова и революционна услуга за доставка на пратки до отдалечени региони във Великобритания.

"Търсим начини да свържем по-бързо всички наши клиенти. Дроновете имат наистина добър потенциал, който да направи това възможно", коментира Ник Ландън - главен търговски директор на пощенската служба.

Dronamics създаде първата в света мрежа за доставки с дронове

Български стартъп създаде първата в света международна мрежа за доставки с дронове

Тя ще осигури 80% по-евтини доставки за ден в цяла Европа

След като интернет услугите предизвикаха огромно увеличение на доставките на пратки и рязък спад в писането на писма, Royal Mail вече от десетилетия се опитва да адаптира бизнеса си към новите реалности. А доставките с дронове са голяма крачка в тази посока.

Компанията си партнира с What3Words - услуга за местоположение, която е разделила площта на земята на 57 трилиона фрагмента, всеки от по 3 квадратни метра. Компанията също така е дала код от 3 думи на всеки един от тези участъци. Тези кодове ще се използват като пощенски адреси от Royal Mail, като всеки човек, който иска да получи пратката си, ще трябва да въвежда въпросния код в негова близост, където дроновете на компанията ще могат да кацнат и да доставят пратката.

След седем години тестове, Amazon стартира безпилотни доставки с дрон

След седем години тестове, Amazon стартира безпилотни доставки с дрон

Компанията получи одобрение от Федерална авиационна администрация на САЩ