През последните ставаме свидетели на все по-вълнуващото развитие на преносимите технологии като да кажем смарт часовници часовниц, които наблюдават дишането ни и измерват нивото на кислород в кръвта. Какво ще кажете обаче за дреха, която може да следи движенията ни, докато спортуваме и дори нещо повече - да ни дава полезни съвети за това как да подобрим упражненията си, движенията, здравето и живота си. Всичко това чрез едно обикновено мобилно приложение.

Колкото до облеклото - става дума за смарт-риза, тениска, жилетка и дори... ръкавици и смарт-чорапи. Такава е идеята за нов компелкт хай тек облекло на учени от Лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект на Масачузетския технологичен институ (MIT), предава TechExplore.

Пазарът на носими електронни джаджи надхвърля $20 милиарда

Пазарът на носими електронни джаджи надхвърля $20 милиарда

Над 100 милиона такива устройства са купени в света през 2018 г.

Текстилна електроника

Дрехите ще разполагат със специални влакна, чрез които ще усещат движенията на човек чрез допир с кожата му. Наред с това, смарт-облеклатата ще могат да определят дали някой седи, дали върви или спортува и как застава в определени пози.

Умните текстилни изделия ще могат да "наблюдават" и някои здравни показатели като например пулса - и да алармират в случай, че човек е загубил съзнание.

По отношение на приложението, авторите си представят как треньор следи данните от дадената смарт-дреха или пък от умните ръкавици и анализира позите на хората, след което им дава предложения какво да подобрят. Чрез новите облекла опитни и професионални спортисти от своя страна ще могат да запсват упражненията си, така че начинаещите да се учат после от тях.

Apple обмисля пускането на нов здрав смарт часовник за екстремни спортове

Apple обмисля пускането на нов здрав смарт часовник за екстремни спортове

През последното тримесечие на 2020 г. компанията държи 40% от пазара на смарт часовници

Според учените, ключово предимство на дизайна е, че за разлика от много от съществуващата към момента преносима електроника, тези смарт-дрехи могат да бъдат изработвани чрез техниките на традиционното мащабно производство на облекла. Машинно плетеният текстил е мек, разтегателен, дишащ и може да приеме широк спектър от форми.

В по-дългосрочен план учените от Масачузетс дори си представят, че системата на смарт - дрехите би могла успешно да се използва за обучение на роботи. Как точно? Все още не издават.