Битката при смартфоните продължава с пълна сила, като напоследък се намеси и политически фактор. И докато не е ясно кой ще я спечели, едно е сигурно - смарфоните няма да изчезнат и ще продължат да се развиват.

Сега ще се обърна към водещите три тренда, които се очаква да доминират в света на "умните телефон" в бъдеще. Много от тях бяха разкрити по време на изложението за мобилни комуникации в Барселона, по-рано през тази година. А надеждите на производителите са, че новите трендове ще доведат до обръщане на негативните тенденции в индустрията.

През 2017-та година станахме свидетели на първото понижение в продажбите на смартфони, които намаляха с 1% на годишна база. Световното търсене продължи да се забавя и през 2018-та година, когато видяхме продажби с 4% по-малки от предходната година.

5G смартфони

Първите 5G-смартфони, вече са представени от Samsung, LG, Xiaomi, ZTE и Huawei. Тези устройства се облагодетелстват от бързата връзка и възможност за пренос на данни, видео-обаждания с качество 4К и край на "накъсването" при тежките игри, или използване на уреди за виртуална реалност.

Очакванията са 5G-устройствата да се търсят през тази година, но истинския им бум в търсенето да започне едва през 2020 и 2021-ва година, когато повечето от водещите световни мобилни оператори ще са готови с предоставяне на 5G-услуги.

Снимка 427841

Само две страни - САЩ и Южна Корея са готови за предоставяне на търговски 5G-услуги, при това в избрани градове. Едва още 16 страни ще имат достъп до 5G-мрежи до края на тази година. Така че революцията на новата технология ще се случва през следващите няколко години.

Нещо повече, до 2025-та година само половината от страните по света ще са пуснали такива мрежи. А без необходимия достъп, 5G-устройствата стават излишни. Прогнозите са 15% от всички мобилни връзки в света през 2025 г. вече да се извършват в 5G, според международната организация GSMA, обединяваща телеком операторите по света.

От проучването на GSMA, представено по време на Мобилния световен конгрес MWC 2019 в Барселона става ясно още, че броят на IoT (интернет на нещата) връзките до 2025 г. ще се утрои до 25 млрд. Приходите от "Интернет на нещата" се очаква да се увеличат четирикратно, достигайки 1 трнл. Щатски долара.

GSMA е изчислила още, че в момента операторите инвестират приблизително 160 млрд. долара годишно в капиталови разходи за разширяване и модернизиране на своите мрежи. Това се случва въпреки неуредените регулаторни въпроси.

Един от най-бурно развиващите се пазари ще е този в Индия. Очаква се една четвърт от всички нови абонати (около 700 млн.) през идните седем години, да бъдат именно от азиатската държава.

В по-дългосрочен план 5G се очаква да допринесе с 2.2 трлн. долара за глобалната икономика през следващите 15 години. Тези числа увеличават допълнително тежестта върху индустрията, върху която са фокусирани огромни очаквания.

Сгъваемите смартфони ще се развият

Въпреки фалстарта при сгъваемите смартфони, търсенето им се очаква постепенно и трайно да се повишава. Първият подобен смартфон бе представен от Samsung през април, като не закъсняха и проблемите свързани с екрана на устройството. При всички положения обаче, това е тренд, който най-вероятно ще последват и останалите водещи производители.

Свой модел с подобен екран представиха и от Huawei, като свои прототипи подготвят още от компании, като Xiaomi, Oppo и TLC.

На този етап обаче, високата цена на тези устройства ги прави относително недостъпни за масовия потребител. Моделът на Samsung със сгъваем екран е при цена от 1 980 долара, докато този на Huawei е дори още по-скъп - при 2 600 долара.

Спадът в цената на тези смартфони се очаква да е съпътстван със сериозно повишение в търсенето им през следващите години. Над три четвърти от потребителите (77%) твърдят, че имат интерес от подобен тип устройства с големи и сгъваеми екрани, според анкета направена от Business Insider.

И докато намеренията на потребителите не се свързват директно с продажби, все пак подобен интерес, е много вероятно да се материализира в ръст на продажбите в бъдеще. За да видим истински "ренесанс" при продажбите на подобен тип смартфони обаче, ще е задължително да станем свидетели на сериозно понижение в цената им, смятат пазарни наблюдатели.

Крипто-Смартфони

Криптовалутите започват във все по-голяма степен да привличат вниманието на мобилната индустрия и производители, като HTC и Samsung са сред първите, които навлизат на пазара на дигитални монети.

HTC представи над 20 нови приложения, които могат да продават лични данни, срещу криптовалута на техния нов блокчейн-смартфон Exodus 1. От производителя също така обявиха връзката си с Opera, която ще позволи на потребителите да правят плащания с криптовалута към различни сайтове.

Новообявеният от Samsung смартфон Galaxy S10 ще включва система за запазване и съхранение на частни ключове.

И докато не се очаква тези устройства да станат масово търсене в близко бъдеще, тенденцията е новите смартфони от най-висок клас на водещите производители да имат някакви възможности за боравене с криптовалути.