Умните уреди намират място във все повече домове - почти е невъзможно да си купите нов телевизор от среден или висок клас и той да е без операционна система, а все повече хора се кълнат в ползите, които им носи свързването на перални, миялни, хладилници, конвектори, климатици и бойлери с интернет. Функционалността днес обаче е риск утре, ако производителят спре да обновява софтуера и така да "запушва" новооткрити пробиви в сигурността, от които хакери могат да се възползват.

Това се вижда добре в ново проучване на британската организация за защита на правата на клиентите Which? сред 119 марки в 20 категории. От него става ясно, че даже скъпи маркови уреди, които домакинствата купуват с очакването да могат да използват поне 5-10 години, биват "изоставяни" откъм ъпдейти значително по-рано - понякога още на втората година.

Телевизори смарт – какво ги прави смарт?

Телевизори смарт – какво ги прави смарт?

Това не винаги значи, че примерно скъпата ви миялна машина ще спре да работи, но може, например, да се окаже несъвместима с по-новите версии на приложението за смартфон от производителя, където се контролират всички "умни" функции, заради които сте дали 300-400 лв. отгоре. Също така може и хакери да я използват, за да насочат трафик от нея (и още няколко хиляди като нея в рамките на бот мрежа) към някой сайт, който искат да "съборят".

IoT може да развърже ръцете на хакерите

IoT може да развърже ръцете на хакерите

28 милиарда евтини и трудни за обезопасяване устройства ще бъдат свързани към интернет до края на десетилетието

Потенциално компрометираното устройство в домашната мрежа е идеална входна точка и за всеки, който иска да открадне данните ви или даже да превърне в реалност стандартния за Холивуд сюжет, в който през интернет се изваждат от строя видеонаблюдението и свързаната с мрежата алармена система, за да може след това жилището лесно да бъде ограбено.

Отличници и слабаци

LG са посочени като особено лош пример в проучването на Which?. Техните миялни машини се поддържат софтуерно само 24 месеца след пускането си на пазара, а пералните и смарт телевизорите на корейския производител също са с гарантирани обновления само за 2-години.

Подобно е положението със smart TV портфолиото на Sony, докато при аналогичните модели на Samsung и при принтерите на HP ъпдейтите идват "цели" 3 години. Поне повечето от нас не си купуват подобно устройство - било то и принтер, с идеята да го изхвърлят малко след изтичането на гаранцията.

Част от големите производители въобще са отказали да разкрият пред организацията колко време поддържат своите смарт уреди.

Най-добре са се представили от Hisense, които поддържат своите телевизори за 10 години, като такъв е и ангажимента на Miele за пералните и миялните, които предлага.