Телевизорът е единственият апарат в дома, който е приемал различни форми и размери през годините. Когато си мисля за телевизор, в ума ми изплуват филмите с Чарли Чаплин и магазините, които са съществували преди на всеки ъгъл и на които пише: "Поправка на телевизори". Със сигурност телевизорите са еволюирали много от тогава и сега дори и да се счупят, вземаме друг евтин смарт телевизор, тъй като така или иначе счупеният вече е остарял откъм своите функционалности. Но пък те не се и чупят, защото са смарт. Въпреки това обаче ние все ще трябва да ги сменим с нещо още по-ново.

Какво прави смарт телевизорите толкова специални? Защо всички копнеят за евтини смарт телевизори? Евтини, защото трябва да можем да си го позволим всички. Връщайки се на въпроса, отговорът се крие в това, че евтиният смарт телевизор има множество вградени функции: можеш да го свържеш към компютър или интернет и можеш да гледаш филми, лайфстриймове и игри, можеш да слушаш музика или просто да си губиш времето докато сърфираш из нета или да получиш достъп до множество услуги.

Алекса, например, е личен дигитален асистент, който чрез гласови команди изпълнява задачи като превключване между канали и устройства, може да преминава от твоят евтин смарт телевизор към РС, а след това да управлява и светлините вкъщи. Посредством гласови команди и вградените с помощта на приложения като "Samsung's SmartThings hub" функционалности в дома, един евтин смарт телевизор или повече такива могат да бъдат свързани към домашната апаратура. Следователно, това е разликата между един дори евтин смарт телевизор и друг, обикновен телевизор, а именно - смарт устройството може да се свърже към интернет (home network) и да стане един вид таблет или смартфон. Разположението на телевизора трябва да бъде колкото се може по-близо до рутера, за да осигури добър сигнал и добро качество на преноса на данни.

Кой може да произвежда евтини смарт телевизори? Много са компаниите производителки на телевизори, които правят и смарт телевизори, подходящи за всеки джоб. Един евтин смарт телевизор може да бъде произведен от неизвестна китайска фирма или от популярни имена като Samsung, LG, Panasonic, Philips и др.

Какъв тип телевизор трябва да си купя? Някой евтин смарт телевизор или скъп, последно поколение? Най-труден е изборът на производител и типа телевизор. Първо, трябва да бъде избран размера на телевизора (между 15 и 90 инча), след това броя на пикселите, което, от друга страна, е свързано с резолюцията и с качеството на предлаганата картина, както и формата на екрана. Твоят бъдещ смарт телевизор може да има плосък екран, LCD или да бъде плазмен, който да може да се монтира директно на стената. Сега, зависи от предпочитаната атмосфера, която искате да създаде - тип домашно кино, използван като проектор или класически тип. Всяка опция има своите предимства и недостатъци. Един евтин смарт телевизор с LCD дисплей винаги ще има по-силно осветление, както и тези с плазмен екран ще светят по-силно от телевизорите, чиято светлина се проектира отзад.

И един последен детайл - евтиният смарт телевизор може да се окаже не чак толкова смарт или с други думи казано, той може да няма много функции и да се базира на Google Chromecast, за да позволява възпроизвеждане на съдържание от таблет или телефон. Това няма да засегне чак толкова свободата ти на действие, колкото би могло да наложи закупуването на допълнителни аксесоари, които иначе един нормален смарт телевизор би трябвало да ги има вградени.