С цели 10% са скочили на годишна база доставките на смартфони в Европа през първото тримесечие на 2021 г., показват данните на Counterpoint Research. Това е първи положителен резултат за пазара от третото тримесечие на 2021 г.

Според експертите по-високият потребителски интерес се дължи на представянето на силни нови устройства на Samsung, Xiaomi и Honor. Помагат и признаците на икономическо възстановяване, както и появата на принципно нови и интересни за потребителите технологии като вградения в смартфоните изкуствен интелект.

MediaTek е най-големият производител на смартфон чипове в света

MediaTek е най-големият производител на смартфон чипове в света

Срив при Samsung и Google

Въпреки това, от Counterpoint Research са категорични - резултатът от Q1 на тази година е добър само в сравнение с изключителна слабата 2023 г., когато доставките бяха най-малки от повече от десетилетие насам. Затова и даже и да стигнем до растеж в рамките на цялата година, той ще е с неголям едноцифрен процент и ще останем далеч от нивата от преди пандемията.

Кой как се справя?

Към края на първото тримесечие балансът на силите между играчите на смартфон пазара изглежда така:

  • Samsung - 32% пазарен дял;
  • Apple - 25%;
  • Xiaomi - 18%;
  • Realme - 4%;
  • Honor - 4%.

Експертите посочват, че серията Samsung Galaxy S24 е сериозен фактор за по-доброто представяне на Samsung в сравнение с миналата година, а освен това моделите от среден клас A35 и A55 вероятно ще спомогнат за запазване на темпото и през второто тримесечие - традиционно A3x и A5x са сред най-продаваните смартфони.

iPhone 15 Pro Max е най-продаваният смартфон в началото на 2024 г.

Най-продаваният смартфон в началото на 2024 г. е и един от най-скъпите

7 от устройствата в Топ 10 са за по над 1000 лева

В същото време, при Apple в момента виждаме забавяне и "при положение, че не се очаква нов iPhone SE през 2024 г., доставките ще продължат да намаляват до представянето на iPhone 16 по-късно през тази година".

Redmi Note 13 серията от среден клас помага на Xiaomi да вдигне доставките с 11% на годишна база с много добро представяне в Западна Европа и по-специално Италия и Испания. В Източна Европа, обаче, натискът на Samsung и Tecno води до най-ниския пазарен дял за компанията от началото на 2022 г. досега.

Realme има силно начало на 2024 г., като 59-те процента скок на доставките са резултат от възстановено търсене в Западна Европа, но и голяма популярност в Турция, Украйна и Унгария. Мотори на растежа са бюджетните устройства от C серията, но и тези от среден клас - realme 12.

Honor продължава похода си към челото на смартфон производителите, като компанията е доставила 67% повече смартфони през първото тримесечие в сравнение със същия период на 2023 г. В Западна Европа говорим за повече от двоен скок с помощта на смартфони от висок и среден-висок клас като Magic V2, Magic 6 и Honor 90.

За момента големият губещ е Oppo, която изпада от Топ 5.